Arnhem en omstreken

Duizenden fietsers over de brug, gebruik fietspaden flink toegenomen

De John Frostbrug in Arnhem wordt elke dag gebruikt door meer dan 12.000 fietsers.
De John Frostbrug in Arnhem wordt elke dag gebruikt door meer dan 12.000 fietsers. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het aantal fietsers dat gebruik maakt van zogeheten snelle kwaliteitsfietsroutes in Gelderland is in vijf jaar tijd enorm toegenomen. Gemiddeld steeg het gebruik met ruim 43 procent. Dat blijkt uit een analyse van Omroep Gelderland van de Gelderse verkeerscijfers, vrijgegeven door de provincie.
Vooral de fietsroutes in en rond grote steden als Arnhem, Nijmegen, Ede, Wageningen en Apeldoorn worden veel gebruikt. Absolute koploper is de John Frostbrug in Arnhem. Hier rijden in beide richtingen dagelijks gemiddeld meer dan 12.000 fietsers.
De routes staan bekend als 'hoogwaardige fietsroutes'. De fietsersbond reageert opgetogen. "We zijn erg blij dat de verwachtingen over het gebruik van de hoogwaardige routes uitkomen en soms onze aannames zelfs overtreffen", zegt Ivo Smit als coördinator van de Gelderse afdeling van de Fietsersbond.
Mensen uit de auto krijgen en stimuleren de fiets te pakken naar het werk. Dat is voor de provincie één van de belangrijkste redenen voor de aanleg van hoogwaardige fietsroutes (voorheen vaak snelfietsroutes genoemd). In Gelderland bestaat dat routenetwerk inmiddels uit zeven routes. Nog eens vijf routes zijn nog in ontwikkeling.
De provincie ziet vooral een toename in het gebruik van die routes op plekken waar al veel verkeer op de weg zet. "Je ziet grote aantallen in en naar stedelijke gebieden zoals Arnhem en Nijmegen", licht een woordvoerder toe. Toch kan de provincie niet aangeven of meer mensen de auto laten staan en met de fiets gaan. "Dat weten we niet. We weten wel dat we steeds meer op pad gaan en dat de hoeveelheid mobiliteit in hoge mate bepaald wordt door externe factoren."
Breedte is belangrijk voor veiligheid
Met de groei van het aantal gebruikers komt automatisch de vraag op of de fietspaden in de toekomst nog wel berekend zijn op die groei. Volgens de provincie zijn de aangelegde routes op een groei van het aantal fietsers berekend, maar of dat ook in de verdere toekomst het geval is weten ze niet. De fietsersbond maakt zich op dat punt wel zorgen.
"We zien meer verschillende soorten voertuigen en fietsen de routes gebruiken. Daarmee ook verschillende snelheden en afmetingen. Dus is de breedte enorm belangrijk voor veilig gebruik. De provincie moet nu echt doorpakken met de aanleg én optimalisering van stukken waar die norm nog niet wordt gehaald."

Toch is er kritiek

Ruim 65 miljoen euro stak de provincie de afgelopen zeven jaar in de aanleg en optimalisatie van hoogwaardige fietsroutes. Dat blijkt uit een rapport van de Rekenkamer Oost-Nederland. Die concludeert dat er met de groei van het aantal fietsers een mooi resultaat bereikt is.
Toch is er ook kritiek. Zo was het streven van de provincie dat 35 procent van alle verplaatsingen per fiets zouden gebeuren in 2030. "Er is geen sprake van duidelijke en samenhangende inzet om dat doel te bereiken", is te lezen in het rapport. Daarnaast blijkt dat bij de route Apeldoorn-Deventer het fietspad in beheer van de provincie nog niet op hoogwaardig niveau is gebracht, terwijl de gemeentelijke delen van de route al sinds 2017 klaar zijn.
Benieuwd naar het gebruik van de fietsroutes bij jou in de buurt? Bekijk het op de kaart hieronder door de fietsjes aan te klikken.