Liemers / Arnhem en omstreken

Gratis naar festival Buitenblik of Hoogte80, maar hoe lang nog?

Festival Buitenblik Zevenaar 2022
Festival Buitenblik Zevenaar 2022
ZEVENAAR - Kleine festivals als Hoogte80 in Arnhem en Buitenblik bij Zevenaar zijn gratis te bezoeken. Maar hoe lang kan dat nog? Want naast de strengere regels voor bijvoorbeeld veiligheid en de druk om genoeg vrijwilligers te vinden, kampen de festivals ook met constante geldzorgen.
Irma ten Theije organiseert samen met een flinke groep vrijwilligers voor de dertiende keer het festival Buitenblik aan de oevers van waterplas De Breuly in Zevenaar: "Het is weer gelukt maar of het volgend jaar weer lukt om alles gratis te houden? Alles kost meer geld, de inkoop van materialen en vooral het inzetten van betaalde mensen bijvoorbeeld voor het regelen van verkeer, beveiligers en EHBO. Hoe meer mensen je in moet zetten en zeker van een bedrijf, dat kost geld."
En dat geld komt voor 60 procent uit subsidie en sponsoring. De andere 40 procent komt uit eigen inkomsten, bijvoorbeeld omzet aan de bar. Walter ten Theije, penningmeester van Buitenblik vult aan: "Wij worstelen er ook mee. Je wil gratis toegankelijk blijven en de inkomsten komen vooral uit de eigen bar. Mensen mogen natuurlijk zelf eten en drinken meenemen maar voor het voortbestaan van een festival als dit, is de omzet aan de bar het allerbelangrijkste."

Steeds meer geld uitgeven

Harold Oddens is directeur van festival Hoogte80 in Arnhem. Dit festival is gelijktijdig met Buitenblik en de twee festivals bieden hetzelfde concept: een mix van theater, foodtrucks en gratis entree. Groot verschil is wel dat bij Hoogte80 inmiddels betaald moet worden voor verschillende optredens. Oddens: "Ook bij ons stijgen de kosten de pan uit, alle inkopen worden duurder. Sowieso wordt alles steeds complexer, ook op gebied van regelgeving en veiligheid. Je moet steeds meer geld uitgeven om hetzelfde te blijven doen. We zijn nog steeds gratis toegankelijk, ik doe daarom een oproep aan ons publiek om op ons terrein iets te drinken en te eten. Met dat geld betaal je ook voor wat er staat en wat je ziet."
Festival Buitenblik bij De Breuly
Festival Buitenblik bij De Breuly

Extra inkomsten

Ondertussen denken beide festivals na over hoe de inkomsten te vergroten. Walter ten Theije van Buitenblik: "We hebben dit jaar een eigen koffiechalet. Vorig jaar stond daar een foodtruck voor en omdat het koud was, ging iedereen warme koffie drinken. En onze bar draaide een stuk minder omzet. Nu doen we het zelf en dat levert weer extra geld op. "
Ook nieuw is de merchandise. Buitenblik heeft van oude vlaggen en sponsordoeken uit het verleden tassen en kussens gemaakt. Zo kunnen bezoekers een stukje Buitenblik kopen en tegelijkertijd zorgt dat ook weer voor extra geld in het laatje.
Beide festivals duren nog tot en met zondag en als het aan de organisatoren ligt, zijn Buitenblik in Zevenaar en Hoogte80 in Arnhem er volgend jaar gewoon weer. "Nou ja gewoon, we zijn er volgend jaar sowieso maar in welke vorm en hoe, dat is wel de vraag die wij nadrukkelijk willen stellen aan politiek en publiek", aldus Harold Oddens van Hoogte80.