Rijk van Nijmegen

Werknemers voeren actie met frietkraam

Ruben Keizer geniet van een frietje.
Ruben Keizer geniet van een frietje. © OG
NIJMEGEN - Gratis friet voor de werknemers van Nexperia in Nijmegen op dinsdagmiddag. Vakbonden CNV en FNV voerden op deze manier actie tegen het eindbod van de chipfabrikant. In hun ogen is het bod 'zwaar ondermaats'.
Het is deze dinsdagmiddag flink dringen voor de frietkraam die is neergezet op de Noviotech Campus, pal voor de deur van kantoorgebouw FiftyTwoDegrees. Daar is ook Nexperia gevestigd.

'Verdien minder dan 2 jaar geleden'

“Een gratis frietje gaat er natuurlijk altijd wel in”, zegt werknemer Ruben Keizers. Ook zijn leven is tijdens de inflatie duurder geworden. Keizers: “Ik ben hier twee jaar geleden begonnen met werken en met de inflatie van nu verdien ik minder dan toen.”
De werknemers willen minimaal 8,5 procent loonstijging, maar Nexperia biedt 4,5 procent en eenmalig duizend euro. Florence Knol (FNV): Wij vinden echt dat Nexperia zijn mensen niet serieus neemt. Dat zie je ook aan de mensen hier staan. Die geven wel een signaal af van: wij zijn het er niet mee eens.”

Appels en peren

De bonden noemen het bod van Nexperia vooral ondermaats omdat de loonstijging een stuk lager is dan bij vergelijkbare organisaties, zoals Ampleon en NXP. ‘Appels met peren vergelijken’, vindt Petra Beekmans van Nexperia. Dit omdat een deel van de toegezegde loonstijging variabel is en afhangt van de prestaties. De woordvoerder van Nexperia zegt op de hoogte te zijn van de actie en nog steeds achter het aanbod te staan. "Het is een goed bod."
Op verdere details zegt de woordvoerder niet in te kunnen gaan.
Maar de werknemers willen helemaal geen inkomen dat afhankelijk is van een prestatie gebonden loon. Arjan Baselmans van vakbond CNV: “Wie gaat er over de criteria? Dat is vaak toch het management.” Werknemer Ruben Keizers vult aan: “Waarschijnlijk zeggen de grote vriendjes bovenin: deze manager is mijn vriend dus die mag meer. En jullie. Oh, bestaan jullie? Ik zou niet weten hoe dat zou moeten werken.”

Actiebereidheid

De frietpauze was nog een vriendelijke en vooral smakelijke actie, maar zowel CNV als FNV zeggen dat er onder de leden voldoende bereidheid is om door te gaan met actievoeren.