Rijk van Nijmegen

Cel en jeugd-tbs voor dader (18) dodelijke steekpartij Nijmegen

De politie op de dag van het steekincident in september.
De politie op de dag van het steekincident in september. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Een 18-jarige man uit Nijmegen krijgt 21 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs. De man maakte zich volgens de rechtbank schuldig aan doodslag in het centrum van Nijmegen en poging tot doodslag tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten.
Op 17 september 2022 stak de minderjarige man op klaarlichte dag midden in het centrum van Nijmegen met meerdere messteken een andere man neer. Het slachtoffer overleed die dag aan zijn verwondingen.
Over de fatale steekpartij verklaarde de man dat hij werd geslagen door het slachtoffer en toen een mes heeft gepakt om hem van zich af te houden. Maar volgens de rechtbank was tijdens deze steekpartij geen sprake van noodweer en zocht de man juist zelf de confrontatie op en bleef hij het slachtoffer aanvallen, zodat er geen noodzaak was voor de man om zich te verdedigen.

Steekpartij Vierdaagsefeesten

Een paar maanden eerder stak de man tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen een ander slachtoffer in zijn oog. Die hield daaraan een beschadigd zicht over en een litteken op zijn hoofd.
De man verklaarde dat hij en zijn vrienden werden aangevallen. Hij gaf aan dat hij zich moest verdedigen en daarom het slachtoffer uit noodweer stak. De rechtbank vindt dat niet aannemelijk en acht de man schuldig aan poging tot doodslag, omdat de man door het steken met een mes in iemands oog bewust het risico nam dat er een dode kon vallen.

Jeugddetentie, jeugd-tbs en geldstraf

De rechtbank legt jeugddetentie en een PIJ-maatregel, ook wel bekend als jeugd-tbs, op aan de man. Uit het strafblad van de man blijkt dat hij eerder is veroordeeld voor geweldsdelicten. Daarnaast houdt de rechtbank rekening met de aard en ernst van het misdrijf. Om de kans op herhaling te verlagen is er een langdurige behandeling nodig. De rechtbank heeft ook rekening gehouden met een rapport van de psychiater en psycholoog en de man daarom verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.
Daarnaast moet de man aan het slachtoffer van het incident tijdens de vierdaagsefeesten 10.000 euro smartengeld en 460 euro aan materiële kosten betalen.
Aan de vader en de moeder van het andere slachtoffer moet de man 17.500 euro smartengeld betalen. Aan de vader moet hij bovendien 7.300 euro aan materiële kosten betalen.