Arnhem en omstreken

Rik dompelt zich met tegenzin onder in de wereld van Defensie: 'Ik wil niet creperen in een tent'

Rik Kapitein (links) en Rik Bronkhorst moeten afzien voor hun Youtubeserie Rikruten.
Rik Kapitein (links) en Rik Bronkhorst moeten afzien voor hun Youtubeserie Rikruten. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Wat doe je als je je enthousiaste collega hebt beloofd mee te werken aan een serie over Defensie, maar er gaandeweg achter komt dat dit betekent dat je zelf als soldaat moet meedraaien? En dat terwijl je niet houdt van sporten, van groepen en van lukraak doen wat je gezegd wordt?
Het is 6.00 uur als Omroep Gelderland-verslaggevers Rik Kapitein en Rik Bronkhorst wakker worden geschreeuwd door een korporaal, die hen meedeelt dat ze over drie minuten allemaal op appèl moeten komen.
"Je ligt op een veldbed in een tent, dat is toch al niet lekker. En dan begint er iemand om 6.00 uur 's ochtends tegen je te schreeuwen en moet je in drie minuten opstaan, je kleren aan, schoenen aan en een tas op de rug. Dat lukte mij niet. Dus dat werd in de voorligsteun", blikt Rik Bronkhorst (23) terug op zijn eerste dag van de Kennismakingsdagen bij de Luchtmobiele Brigade in Arnhem.
Rik Bronkhorst heeft nog overwogen om af te haken. "Ik dacht: dit kan ik fysiek helemaal niet. Dat is niks voor mij."
Rik Bronkhorst heeft nog overwogen om af te haken. "Ik dacht: dit kan ik fysiek helemaal niet. Dat is niks voor mij." © Sanne Kingma
Rik en Rik dompelden zich in een paar maanden tijd onder in de wereld van Defensie voor de serie Rikruten. Ze kruipen onder prikkeldraad door en marcheren met zware bepakking, terwijl hun lichaam schreeuwt om rust. En ze slapen onder een poncho in het veld in de vrieskou.

'Dit is niks voor mij'

Rik Kapitein (30) springt uit zijn stoel om te laten zien wat dat is, de voorligsteun. "Kijk: je staat in de houding voor een push-up, zo blijf je dan eerst staan en dan moet je push-ups doen. Met een rugzak op." Hij voegt de daad bij het woord en drukt zich schijnbaar moeiteloos een paar keer op.
Rik Kapitein (30) gaat het avontuur om mee te draaien als rekruut bij het leger met plezier aan.
Rik Kapitein (30) gaat het avontuur om mee te draaien als rekruut bij het leger met plezier aan. © Hilbert Buter
Rik gaat het avontuur om mee te draaien als rekruut bij het leger met plezier aan. Dat is bij zijn collega Rik Bronkhorst anders. "In augustus vorig jaar werd me duidelijk wat we gingen doen. Ik dacht: dit kan ik fysiek helemaal niet. Dat is niks voor mij. Ik heb ook niks met Defensie. Even heb ik overwogen om af te haken, ik wilde niet drie dagen creperen in een tent. Maar we waren nu zover in het proces, dat ik Rik ook niet wilde teleurstellen", aldus Rik Bronkhorst.

'Ik ben gaan trainen, want ik wil niet voor lul staan'

Hij besluit het roer om te gooien. "Sinds oktober train ik twee keer per week met een personal trainer. Ik vind sporten niet leuk en dat is nog steeds zo. Toch blijf ik twee keer per week trainen, ook nu de opnames er bijna opzitten. Het is goed voor me. Ik heb meer energie en kracht en ben 20 kilo afgevallen. Ik kon bijvoorbeeld niet hardlopen, nu ren ik rustig 5 kilometer", zegt Rik Bronkhorst trots. “Wat meespeelt is dat ik fatsoenlijk over wil komen op beeld. Ik wil niet voor lul staan."
"Als ik de beelden zie denk ik hmmm", zucht Rik Bronkhorst. "Dat is toch wat ongemakkelijk."
"Als ik de beelden zie denk ik hmmm", zucht Rik Bronkhorst. "Dat is toch wat ongemakkelijk." © Wessel Zuijderduin
"Jij bent nogal zelfkritisch, maar ik denk dat het meevalt", zegt Rik Kapitein, die de afleveringen monteert. Allebei de Rikruten zijn in het dagelijks leven nieuwsverslaggever voor Omroep Gelderland op de Veluwe. Interviewen is iets dat ze dag in, dag uit doen. Voor de serie Rikruten staan ze nu zelf aan de andere kant van de camera. "Als ik de beelden zie, denk ik: hmmm", zucht Rik Bronkhorst. "Dat is toch wat ongemakkelijk. Als verslaggever ben je niet zelf het onderwerp, nu is dat anders.”

‘Nieuwsgierig naar Defensie’

"Ik hoop dat Rik bereid is om een tweede seizoen te maken", lacht Rik Kapitein. "Gelderland is de provincie met de meeste kazernes, namelijk vijftien. Ik wil de mensen in Gelderland laten zien wat daar allemaal gebeurt. Ik merk dat veel Gelderlanders namelijk nieuwsgierig zijn naar wat er achter de poorten van een kazerne gebeurt. We laten dat nu zien.”
Rik Kapitein: "Ik merk dat veel Gelderlanders namelijk nieuwsgierig zijn naar wat er achter de poorten van een kazerne gebeurt. We laten dat nu zien.”
Rik Kapitein: "Ik merk dat veel Gelderlanders namelijk nieuwsgierig zijn naar wat er achter de poorten van een kazerne gebeurt. We laten dat nu zien.” © Sanne Kingma
Achteraf constateren Rik en Rik dat Kapitein prima past in de Defensiewereld. Rik Bronkhorst weet nu dat het niks voor hem is. "Ik hou niet van die groepsdynamiek. Ik zag dat de mensen in de groep elkaar begonnen aan te spreken op van alles. Rik (K) kwam ook in die trance en begon ook tegen me te schreeuwen, van: ‘kom op nou!’ Dan denk ik: laten we even normaal doen met elkaar. Ik hou niet van geschreeuw, ik hou er niet van dat ik maar vijf minuten heb om te eten. Ik heb behoefte om me af en toe af te zonderen en om mijn eigen plan te trekken."

Geschikt of ongeschikt?

De serie Rikruten bestaat uit acht afleveringen, die vanaf nu te zien zijn op YouTube en Gemist van Omroep Gelderland. Iedere aflevering heeft een thema: zo is er aandacht voor de luchtverkeers- en gevechtsleiding in Nieuw-Milligen, de verbindingseenheden, de geneeskundige troepen, de genie en natuurlijk de heftige kennismakingsdagen.
De vraag is of ze na deze kennismakingsdagen bij de Luchtmobiele Brigade als geschikt of ongeschikt voor het leger worden geclassificeerd.
Rikruten