Gelderse Vallei

Mark en Ingrid wonen vrijwillig met drie kinderen in een camper

Mark en Ingrid wonen vrijwillig met drie kinderen in een camper
Mark en Ingrid wonen vrijwillig met drie kinderen in een camper © Omroep Gelderland
NIJKERK - Niet meer in de dagelijkse sleur leven of alleen in de vakantie kunnen genieten van de wereld. Dat is de gedachte van Mark en Ingrid Hannessen. Tot een jaar geleden woonden ze in Nijkerk, maar nu reizen ze met hun gezin als nomaden de wereld over.
"We wilden graag gaan minimaliseren", vertelt Mark. "Terug naar de basis, niet meer afhankelijk zijn en beseffen dat we niet zoveel nodig hebben om gelukkig te zijn."
Daarom besloten ze vorig jaar het roer om te gooien en de huur van hun huis op te zeggen. Samen met hun drie kinderen én hond wonen ze permanent in een camper. In de documentaire Huis & Haard op Wielen volgen we hun vertrek en eerste ervaringen met het nomadenleven.

Kinderen

De drie pubers gaan met hun ouders mee. "Mijn vrienden vinden het wel een beetje apart. Dat je allemaal zo hutje-mutje op elkaar slaapt en weinig ruimte hebt", zegt de oudste. Maar het camperleven doet hun goed, zegt de middelste. "Je verandert wel. Ik ben zelf heel rustig geworden in m'n hoofd. Geen school meer, geen stress meer. Je ouders zijn je docenten, die zijn minder streng en maken zich niet zo druk om cijfers."
Dat ze geen echte opleiding hebben, maakt de jongens niet zoveel uit. "Je hebt niet voor alles een opleiding nodig, en we leren juist veel levenslessen. Wat we straks gaan doen, zien we dan wel. We leven nu met de dag." Zijn moeder beaamt dat. "Ik zeg altijd: als je wil werken is er werk genoeg. Ik wil dat ze iets gaan doen waar ze blij van worden en dat ze gelukkig zijn."
Ik ben enorm trots op ons allemaal, hoe we het zo doen
vader Mark
Mark en Ingrid gaan ook een stuk minder werken. "Aan het begin houden we onze banen nog", zegt Mark, die werkt bij een bedrijf dat autovelgen repareert. Ingrid werkte in een cadeauwinkel. Mark heeft het aan het eind van het jaar altijd druk met zijn Sinterklaasbedrijf. "Maar wat er daarna op ons pad komt zien we wel." Het tweetal heeft ook een stuk minder maandelijkse lasten nu ze geen vaste woning meer hebben.

Minder druk

Het leven in een camper is niet nieuw voor de familie. Ze gingen al elk weekend op pad. Eerst met een vouwwagen, later met een camper. In april 2022 maakten ze, na twee jaar eerder het gepland te hebben, de keuze om hun huis te verlaten en te 'ontspullen'. "Je kan je leven nu heel anders gaan indelen en hoeft je om minder dingen druk te maken."
Maar ook onderweg kan je tegenslagen hebben, zegt moeder Ingrid. "Tuurlijk zullen we ook momenten hebben dat je een baaldag hebt of wat minder in je vel zit. Dat heb je als je in een huis woont ook." Ook komen de campermuren niet op hun af. "Ook de camper heeft een deur, daar kan je uitstappen als je het wél zat bent."
Bekijk hieronder de documentaire Huis & Haard op Wielen.
GLD doc - Huis en haard op wielen