Arnhem en omstreken

Zuinig op cadeaus voor Moederdag, maar niet áltijd

Op moederdagcadeaus zijn we zuinig.
Op moederdagcadeaus zijn we zuinig. © Linda Heijnsdijk Van Den Dool
ARNHEM - Op Moederdag overspoelen kinderen hun moeders vaak met handgemaakte cadeaus. Moeders hechten hier vaak veel waarde aan en daarom worden sommige cadeaus nog lang bewaard. Soms wel tientallen jaren lang. Maar andere moeders doen véél minder lang met hun cadeau, blijkt uit een rondvraag in onze provincie.
Het grootste deel van de moeders laat onder ons Facebookbericht weten dat ze de moederdagcadeaus levenslang bewaren. Zo kreeg Hanneke Kok-Wentink ooit een bloemenvaas gemaakt van een pak melk. De vaas was beplakt met witpapier met daarop een zelfgemaakte tekening. "De vaas heeft wel 25 jaar in mijn keukenraam gestaan. De tekening was na al die jaren helemaal vervaagd."
Ook Wendy Kloppenborg hecht heel veel waarde aan de cadeaus van haar zoontje. "Ik heb ze allemaal nog. Mijn zoon is nu 10 jaar, bijna 11, en het blijft het mooiste cadeau wat je maar kan krijgen als moeder!" Ook afgelopen weekend kreeg ze weer een mooi cadeau in de vorm van een geknutselde bloem met een foto van haar zoontje in het midden.

Voor altijd bewaren

Petra Brand nog steeds heel blij is met de twee speciale moederdagcadeaus van haar inmiddels volwassen zonen. Haar oudste zoon (nu 50) maakte in de derde klas namelijk een houten bakje voor de koffiefilters van zijn moeder. 'Voor moeder' staat erop geschreven. Ook bewaart ze nog steeds een schilderijtje met de handafdruk van haar jongste zoon (nu 48), die op dat moment zes jaar oud was.
Moederdagcadeau van Petra Brands
Moederdagcadeau van Petra Brands © Petra Brands

Ketting

Er zijn meer moeders die hun cadeaus tientallen jaren bewaren. Na het overlijden van haar moeder vond Rosi Weber zelfs nog een geknutselde ketting terug die ze ooit cadeau gaf op Moederdag.

Cadeaus na jaren terug

Sommige moeders geven de cadeaus terug aan hun kinderen wanneer ze volwassen zijn geworden. "Ik heb een aantal moederdagcadeaus teruggekregen toen mijn moeder ziek werd", laat Manon van Dulmen weten. Wil Reitsema heeft ze lang bewaard aan ze daarna het meeste aan haar dochters gegeven die inmiddels in de 40 zijn.
Moederdagcadeau van Linda Heijnsdijk Van Den Dool
Moederdagcadeau van Linda Heijnsdijk Van Den Dool © Linda Heijnsdijk Van Den Dool

24 uur en dan weg ermee

Niet alle moeders vinden het even belangrijk om alle handgemaakte cadeautjes te bewaren. Petra Kaan laat onder het Facebookbericht weten dat ze haar cadeautje altijd maar 24 uur bewaart en daarna weggooit.
Minetta Strikkeling-Derksen en Gertina Stroker bedachten daarvoor een slimme oplossing. Zij laten de cadeautjes namelijk eerst een tijdje in huis staan, maken daarna een foto en bewaren die vervolgens in een speciaal fotoboek.