Rijk van Nijmegen

'Maak procedures woningbouw sneller’, hoort minister De Jonge in Nijmegen

Hugo de Jonge in Nijmegen
Hugo de Jonge in Nijmegen © OG
Hoog bezoek maandagmiddag in Nijmegen. Minister Hugo de Jonge van Wonen kwam hoogstpersoonlijk een kijkje nemen in de gerenoveerde wijk Jerusalem en hij ging in gesprek met betrokkenen over woningbouw. De belangrijkste boodschap aan De Jonge: maak de procedures om te kunnen bouwen sneller en eenvoudiger.
De wijk Jerusalem is grondig gerenoveerd om de huizen energiezuinig te maken. En het resultaat mag er zijn volgens buurtbewoner Sandy van Rooij: “Ja, we zijn zeker trots op de wijk.” Ze maakt maandagmiddag een praatje met minister Hugo de Jonge, die ondanks het bezoek aan een wijk waar nog wordt gerenoveerd een opvallend paar schoenen draagt. Sandy: “Dat lukt wel, de straten zijn net gedaan.”`
Hugo de Jonge met zijn mooie schoenen op de bouwplaats
Hugo de Jonge met zijn mooie schoenen op de bouwplaats © OG
De Jonge komt kijken omdat de renovatie van de woningen in Jerusalem voornamelijk in de fabriek heeft plaatsgevonden. Daarna zijn de onderdelen op de oude funderingen in elkaar gezet tot ‘nieuwe’ woningen. Dat scheelt in materiaalgebruik en uitstoot en tijd. Zo hoefden de bewoners maar twaalf weken in een wisselwoning te verblijven.

Woningcorporaties: 'Maak procedures sneller!'

En tijd is de grote vijand voor de regio Arnhem Nijmegen, waar een grote woningvraag is. Tot 2030 moeten er 35.000 woningen bijgebouwd worden. Dan helpt het bouwen als woningen bijna kant en klaar uit de fabriek komen. Mits de procedures snel doorlopen kunnen worden, zo vindt Ronald Leushuis van woningcorporatie Talis: “Dat is precies de vinger op de zere plek. Het gaat om het verkorten van procedures, het sneller beschikbaar krijgen van grond en daarmee het versnellen van het hele proces.”
Die regels moet de minister dus verkorten. De Jonge: “Zo is dat, regels moeten helpen om het bouwen voor elkaar te krijgen. Wat je nu nog heel vaak ziet is dat iedere gemeente zo zijn eigen regels stelt. Dat is voor bouwers niet te doen.”

Landelijke standaard

Want op die manier kunnen bouwers nog geen massaproductie creëren waardoor ook de kosten niet omlaag kunnen. De Jonge: “Dus ik moet met gemeenten en met bouwers komen tot één landelijke standaard voor dit soort woningen. Dat maakt dat ze veel makkelijker gebouwd kunnen worden.”