Liemers

Bijzonder nachtelijk transport op A12

Een van de enorme wieken
Een van de enorme wieken © Waterschap Rijn en IJssel
DUIVEN - Een bijzonder schouwspel afgelopen nacht op de A12 bij Duiven. Daar arriveerden met een speciaal transport de drie wieken van een enorme windturbine in aanbouw. Lengte van elke wiek: 69 meter.
De wieken worden gemonteerd aan de twee nieuwe windturbines, vlak bij vuilverbrander AVR in Duiven. De tiphoogte van de hele windmolens wordt 200 meter. En dat terwijl de schoorsteen van de vuilverbrander slechts 90 meter is.

Hele toer

Het transport van de wieken was een hele toer en gebeurde met een vrachtwagen met een totale lengte van 76 meter. Langs de wegen waren daarvoor lantaarnpalen en verkeersborden weggehaald.
Kijk naar beelden van het bijzondere transport:
Een bijzonder schouwspel op de snelweg bij Duiven
Ook de route was bijzonder, want om van de snelweg A12 af te kunnen, moest de vrachtwagen vanaf Arnhem, bij de afrit Duiven, een draai naar links maken en weer de snelweg oprijden in Arnhemse richting. Om daarna de afslag Westervoort te nemen. De vrachtwagen reed vervolgens naar het terrein van de waterzuivering en parkeerde daar. Alles verliep volgens plan.
Dinsdagochtend worden de wieken verder vervoerd over een tijdelijke weg naar de juiste plek. Als de masten van de windturbines klaar zijn, volgt de montage van de wieken en zijn de windreuzen uiteindelijk 200 meter hoog, tot aan het puntje van de wieken. Tussen 25 mei en 10 juni worden de bladen omhoog gehesen om op 130 meter hoogte vast te worden gemaakt.

Stroom voor waterzuivering

Niet alleen de hoogte is bijzonder, ook het feit dat Waterschap Rijn en IJssel de enorme windmolens zelf laat aanleggen. Daarmee is dit waterschap namelijk het eerste Gelderse waterschap dat zelf windturbines bouwt op eigen grond. Omdat een rioolwaterzuivering heel veel energie verbruikt en het waterschap in 2025 energieneutraal wil zijn, bouwt ze op eigen grond deze twee windturbines.
De twee turbines in Duiven dekken 60 procent van het energiegebruik van het waterschap. Dat komt overeen met energieverbruik van negenduizend huishoudens.