Arnhem en omstreken

Vader van zwanger slachtoffer steekpartij: 'Je hebt mijn dochter afgeslacht'

Zwaargewonde man aangehouden voor dood Huissense.
Zwaargewonde man aangehouden voor dood Huissense. © Persbureau Heitink
HUISSEN - Veel emoties maandag in de rechtbank in Zutphen. Daar moest een 38-jarige man uit Huissen vertellen waarom hij op 4 december vorig jaar in een appartement aan de Stoeterij in Huissen zijn zwangere vriendin met messteken om het leven heeft gebracht. Er is 15 jaar cel tegen hem geëist.
De verdachte, een slanke man met een kaalgeschoren hoofd, draagt een blauwe trui en jeans. Hij zit er terneergeslagen bij en vertelt hakkelend, huilend en geëmotioneerd wat hij zich nog kan herinneren van de avond dat het zo ontzettend fout ging in zijn leven en dat van zijn 36-jarige zwangere vriendin. Het stel had al langer relatieproblemen en op 4 december vorig jaar liep een ruzie zo uit de hand dat de verdachte een mes pakte en zijn vriendin, die 19 weken zwanger was, doodstak.
De Huissenaar zegt dat hij zich maar weinig kan herinneren van die fatale avond en zeker niet dat hij haar heeft gestoken. Hij weet dat hij thuiskwam en dat er ruzie ontstond, een vervolg op een ruzie eerder die dag.
Het slachtoffer wilde dat de verdachte zijn sleutel van het appartement aan haar zou geven. Volgens de rechtbank wilde de vrouw rust en tijd voor zichzelf tot aan de bevalling, maar dat wilde de verdachte niet. "Ik wilde een gesprek met haar", zegt de verdachte als hem gevraagd wordt waarom hij niet wegging toen het slachtoffer hem dat vroeg.

9 messteken in borst en buik

Op 4 december tijdens de ruzie met zijn vriendin, zo blijkt uit het politie onderzoek, heeft de verdachte op een gegeven moment een mes uit de keuken gehaald. Hij heeft zijn vriendin in de woonkamer 9 keer in borst en buik gestoken en haar daarna naar de slaapkamer gesleept en op bed gelegd. "Ze lag er levenloos bij", zegt de verdachte tegen de rechtbank. De Huissenaar is naast haar in bed gaan liggen en heeft in zijn polsen gesneden.
De verdachte vertelt dat hij de ene dag alles was voor zijn vriendin, en de andere dag was hij niets. "De ene dag wilde ze trouwen, de andere dag wilde ze me niet. Ze zei 'jij bent niet de vader van dit kind, ik wil het alleen opvoeden'. De zwangerschap werd gebruikt om me te raken."
De Huissenaar liep al een tijd bij een psycholoog omdat hij ADD heeft. In 2021 kreeg hij een burnout. Het ging niet goed met hem en hij zat er aan te denken om medicijnen te gaan slikken, want hij had gevoelens van angst en paniek. De verdachte heeft een doodswens en heeft zich aangemeld voor euthanasie.

'Duivel in Schaapskleren'

Van verdachte en slachtoffer is veel familie aanwezig bij de zitting bij de rechtbank in Zutphen, zoveel zelfs dat er onvoldoende ruimte is en er een videozaal wordt ingericht. Een deel van de familie van het slachtoffer zit wel in de zittingszaal, aan de linkerkant en op korte afstand van de verdachte. Af en toe, bijvoorbeeld als de verdachte zegt iets niet meer te weten, is duidelijk te merken dat de familie van het slachtoffer hem niet gelooft. De moeder en zus van verdachte zitten stilletjes aan de rechterkant van de zaal.
De familie van het slachtoffer maakt gebruik van het spreekrecht. "We hebben je welkom geheten in ons prachtig samengestelde gezin, niet wetend dat we een duivel in schaapskleren binnen lieten", zegt de vader van het slachtoffer. "Je had extreme verwachtingen van mijn dochter, isoleerde en manipuleerde haar. Jouw waanideeën hebben alles kapot gemaakt. Je hebt mijn dochter afgeslacht. Had jij je leven maar genomen in plaats van dat van mijn dochter. Wat heb jij de samenleving nog te bieden? Je was niets en zal nooit iets worden."

15 jaar celstraf

Het openbaar ministerie eist 15 jaar celstraf, het maximale voor doodslag. "Wat ik ook strafverzwarend vind, is de wijze waarop het slachtoffer om het leven is gebracht", zegt de officier van justitie. "Maar liefst 9 keer is zij gestoken. Op beestachtige wijze is zij in zichtbaar zwangere toestand om het leven gebracht. Het is een doodslag die in mijn ogen tegen moord aanschuurt".
Het OM wil ook dat de verdachte behandeld wordt als hij zijn celstraf heeft uitgezeten. De rechtbank doet uitspraak op 26 mei.