Stedendriehoek

Wielrenners als pispaaltje: 'Niet voor niets dat iedereen een hekel aan ze heeft'

Toerrijders op de dijk
Toerrijders op de dijk © ANP
TEUGE - Ergernis, woede, opwinding. Het verhaal over Joey die afgelopen weekeinde door een groep wielrenners de sloot werd ingeduwd, levert tientallen reacties op op social media. Maar volgens de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) liggen problemen echt niet áltijd aan wielrenners.
Sandra reageert kort en bondig op het verhaal van Joey. "Wat erg zeg pfff", schrijft ze op de facebookpagina van Omroep Gelderland.
"Niet voor niets dat iedereen een hekel heeft aan de meeste wielrenners", zo reageert Zoran op het verhaal van Joey. Ap voegt daar aan toe: "Schandalig! Lekker bowlen met ze spelen, een schouder duwtje terug en zie ze massaal om vallen. Wat een asociaal tuig!" En ook Henk heeft zo zijn eigen oplossing: "Ik ga er altijd met de auto voor rijden. Maar dan met de rechter wielen door de stoffige berm."
Sander herkent een vergelijkbare situatie van dit weekeinde: "Vandaag ook lekker stukje gefietst met twee kids. Denk maar niet dat wielrenners aan de kant gaan, achter elkaar gaan fietsen of maar een beetje rekening houden met overige fietsers en wandelaars."

Niet allemaal over één kam scheren

Ook Marieke windt zich op over de gebeurtenis, maar voegt ook een nuance aan het verhaal toe: "Wat een hufters. Ben ook al eens de berm in geduwd met mijn zoon, tijdens het steppen, door wielrenners. Er zitten inderdaad asocialen bij. Wel fietsen deze meestal in een grotere groep. Er zijn ook veel wielrenners die vaak met z'n tweeën of drieën fietsen die niet zo zijn en vaak ook groeten bij het voorbij gaan. Ieder zijn hobby maar houd rekening met elkaar en met de verkeersregels."
Rob is ook niet te spreken over de gebeurtenis en uit dat duidelijk, maar ook hij ziet dat het ook goed gaat: "Ik geef ze zeker geen ruimte als er een fietspad naast de rijbaan ligt. Maar er zijn ook goeie bij die wel weten hoe het werkt in het verkeer en rekening houden met andere fietsers."

'Rijd met maximaal 14 personen'

De Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) noemt op haar site 'fietsen op de openbare weg een kunst op zich. Het rijden in een groep vereist nog meer van de fietser.' De NTFU heeft daarom een aantal gedragsregels opgesteld voor de toerfietser, zo zegt Ellen Dobbelaar van de NTFU.
"Je hebt verkeersregels en gedragsregels die voor iedereen gelden in het verkeer. Zo weet iedereen dat hij of zij zich netjes moet gedragen, vriendelijk moet zijn en elkaar de ruimte moet geven. Maar specifiek voor wielrenners zijn er nog wel wat extra adviezen. Als je met grote groepen rijdt, adviseren we om met maximaal veertien personen te rijden. Maar kijk naar de situatie. Rijd je bijvoorbeeld met ervaren mensen, of met nieuwe mensen? Hoe druk is het op de weg? Dan kun je de groep altijd kleiner maken, of je snelheid aanpassen.
"Daarnaast adviseren we ook om met een wegkapitein te fietsen. Die ziet er op toe dat iedereen zich aan de verkeersregels en de afgesproken gedragsregels naleeft. Natuurlijk ben je met zijn allen verantwoordelijk, maar met een wegkapitein heb je iemand die er extra op let en anderen kan aanspreken."

Wat kunnen andere weggebruikers doen?

Volgens Dobbelaar kunnen andere weggebruikers ook rekening houden met de wielrenners. "Zo zijn er verschillende vooroordelen. Dat wielrenners nooit bellen bijvoorbeeld. Maar uit onderzoek blijkt dat 96 procent van de wielrenners een fietsbel heeft en die ook gebruikt. Het kan natuurlijk zijn dat die door een rijwind, of door gesprekken op de fiets niet te horen is. Ik snap ook wel dat je schrikt als een wielrenner je hard voorbij raast. Maar meestal bellen ze wel."
Ook wordt er vaak gezegd dat wielrenners schreeuwen naar andere weggebruikers. "Dat roepen gebeurt wel vaak, maar dat is voor iedereens veiligheid", zegt Dobbelaar. Ze zijn niet boos, maar geven bijvoorbeeld door aan elkaar dat er veilig ingehaald kan worden, of dat er een andere weggebruiker is."
Ze hoopt dan ook dat gebruikers van de weg meer wederzijds begrip krijgen. "We hopen dat iedereen vriendelijk en geduldig blijft. Gun en geef elkaar ook de ruimte."

Belangrijkste regels op een rij:

• Hou zichtbaar rekening met anderen
• Gebruik een fietsbel
• Geef op tijd richting aan
• Ben en blijf altijd beleefd
• Gebruik het aangegeven fietspad
• Passeer een ander op gepaste snelheid
• Volg aanwijzingen van regelaars en politie op
• Gooi afval in een afvalbak
De NTFU heeft samen met onder meer de ANWB en de Fietsersbond de Alliantie Samen Fietsen opgericht. Doel is om 'de sfeer goed te houden op het fietspad'.