Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

Gelderse songfestivalfans beleven climax in Liverpool

Patrick bij de Liverpoolletters in songfestivalstijl.
Patrick bij de Liverpoolletters in songfestivalstijl. © Patrick Huisman
LIVERPOOL - Het Eurovisiesongfestival 2023 nadert de ontknoping. Heel Liverpool maakt zich op voor de climax van 's werelds bekende liedjesfestijn, dat over een paar uur zal losbarsten. De Gelderse songfestivalfans Patrick en Haiko leven naar het hoogtepunt toe
Patrick Huisman uit Ewijk zit vanavond níet in de M&S Bank Arena, maar dat geeft niets. "We zitten op de op een na belangrijkste plek: de Euroclub. Daar komt de winnaar traditiegetrouw na de finale nog optreden. Al is het zes uur 's ochtends, het optreden komt er elk jaar."
Die Euroclub is voor Patrick inmiddels bekend terrein, hij zag er eerder deze week al meerdere songfestivalgrootheden optreden. "Vooral Conchita Wurst was geweldig", zegt hij terwijl hij rond 14.00 uur lokale tijd aan zijn ontbijt zit. "We hadden gisteravond weer een feestje, dus we doen het vandaag een beetje rustig aan."
De sfeer is vriendelijk, de beveiliging heeft niets te doen
De sfeer in Liverpool maakt Patrick opgewonden. "Elke hoek van de stad ademt Eurovisie. Het is overal een feestje. Liverpool is natuurlijk een echte muziekstad door de Beatles." Bovendien is het overal gemoedelijk, zo ook in de Euroclub: "De beveiligers zullen wel denken: wat overkomt ons nu? Het is denk ik de enige avond in het jaar dat ze niets te doen hebben."

'Veel nieuwe vrienden gemaakt'

Wie vanavond in ieder geval wel met zijn neus bovenop het feestje zit is de Tielse Haiko Roos. Ook hij vindt de sfeer in Liverpool geweldig. "Het is in de hele stad feest."
"Het leuke is dat je allemaal mensen om je heen leert kennen", vertelt hij. "Ik heb heel veel mensen ontmoet en nieuwe vrienden gemaakt." Wie Haiko zoekt, hoeft niet zijn best te doen. Hij heeft een "volledig oranje garderobe" naar Liverpool meegenomen en valt zo lekker op.
Haiko stond bij de eerste halve finale, waarin Nederland te licht werd bevonden, nog vlakbij het podium. Vanavond is dat vermoedelijk anders. "Ik probeer vooraan te komen, maar ik zie wel waar ik beland. Het maakt me niet zo heel veel uit."

Favorieten

Patrick hoopt dat de Zweedse Loreen wint met haar nummer Tattoo. Als het aan Haiko ligt, gaat de Portugese Mimicat er met de titel vandoor. Dan moeten er vanavond wel iets bijzonders gebeuren. Volgens de bookmakers is de kans maar liefst 53% dat de Zweedse inzending dit jaar de beste beoordeling krijgt.