Gelderse Vallei

Publiek kijkt ademloos toe bij plaatsing nieuw stationsdak in Ede

De grote operatie in Ede trekt heel wat bekijks.
De grote operatie in Ede trekt heel wat bekijks. © Omroep Gelderland
EDE - Een mega-operatie in Ede trekt veel bekijks: voor het nieuwe treinstation Ede-Wageningen wordt deze dagen een nieuw perrondak ingetakeld. En dat klinkt simpeler dan het is. Het dak weegt namelijk in totaal 1,4 miljoen kilo.
Het perrondak wordt in tientallen loodzware delen, van ieder 65.000 kilo, op z'n plek gezet met een kraan. Het is traag precisiewerk dat veel geduld en tijd vraagt. Daarom rijden er sinds vrijdag al geen treinen van en naar station Ede-Wageningen. Vanaf maandagochtend wordt de gewone dienstregeling weer hervat. Dit weekend worden elf dakdelen aangebracht, in de zomer de andere twaalf.
"Het is een project dat best slecht voor je hart is", zegt projectmanager Berry van den Hout van ProRail. "Er zijn dingen die we nu echt voor het eerst doen en het is een enorm gevaarte dat getild moet worden. De maatvoering is ontzettend nauwkeurig, het is echt centimeterwerk. Ieder deel is uniek en zit op een andere hoogte gemonteerd. Wat hier wordt uitgevoerd, is echt een huzarenstukje."
Sommige omstanders staan ademloos toe te kijken en nemen er echt even de tijd voor. Enkelen zijn zelfs speciaal een uur komen rijden vanuit Deventer, om het mee te maken. "Je mag hopen dat er niets fout gaat", zegt een man, terwijl hij scherp in de gaten houdt hoe de kraan een nieuw deel de lucht intakelt. "Dat zou echt een ramp zijn."
Vanaf het terrein bij het Akoesticum konden nieuwsgierige mensen vrijdag al een kijkje nemen. En dat deden ze:
Mega-operatie in Ede