Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Wildopvangcentra overladen met dieren die helemaal geen hulp nodig hebben

Wildopvangcentra overladen met dieren die helemaal geen hulp nodig hebben
Wildopvangcentra overladen met dieren die helemaal geen hulp nodig hebben © Omroep Gelderland
DOORWERTH - Het is alle hens aan dek bij wildopvangcentra in Gelderland. De komende weken wordt een forse toename verwacht van het aantal vogels en kleine zoogdieren dat in de opvang belandt. Veel van deze dieren worden onnodig naar de wildopvang gebracht, zegt Thijs Devlin van wildopvang Avolare in Doorwerth.
Hij schat in dat momenteel de helft van de jonge dieren in de opvang in Doorwerth daar helemaal niet zou moeten zijn. "Deze dieren worden ontvoerd met de bedoeling ze te redden."

Goedbedoelde ontvoeringen

Onder andere jonge merels worden vaak onterecht naar de opvang gebracht. De jonge dieren die nu het nest verlaten zijn nog niet volledig zelfstandig, vertelt Devlin tegen BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink. Dat is heel normaal. De ouders van de jonge dieren houden een oogje in het zeil en voeren zelfs nog een beetje bij. Mensen vinden die vogels en denken dan dat er een vleugel gebroken is. In werkelijkheid is er vaak niets aan de hand. Ook in de wildopvang worden deze jonge dieren grootgebracht, maar ze missen wel de rol van de ouders, aldus de directeur van de stichting Avolare.
Soms zijn de dieren natuurlijk wel gewond of zijn er geen ouders meer om voor de jongen te zorgen. Dan kan de wildopvang het leven van deze dieren redden. Tussen een aantal jonge eenden en ganzen legt Devlin uit hoe je erachter komt of een dier hulp nodig heeft...
Luister naar de radiobijdrage (1-3)

Egels met een 'vervelend kuchje'

Naast vogels biedt Avolare ook opvang en zorg voor egels en andere kleine zoogdieren. Egels worden vaak binnengebracht met verwondingen als gevolg van verkeersongevallen of door aanvallen van andere dieren. Tijdens ons bezoek behandelt de dierenarts een eekhoorn met longproblemen. De stekelige beestjes zijn hier extra vatbaar voor...
Luister naar de radiobijdrage (2-3)

Buizerd met zes poten?

Doordat de verstening van tuinen nog altijd toeneemt, gaat het steeds slechter met de egels in ons land, vertelt Devlin. Het helpt om een rommelhoekje te creëren en om een kleine doorgang in de schutting te maken, zodat egels naar meerdere tuinen kunnen. Dat brengt ook het aantal verkeersslachtoffers naar beneden, want egels hoeven dan minder ver te lopen op zoek naar voedsel. Er zitten ook een aantal bijzondere gasten in de opvang in Doorwerth. Zo stelt Thijs Devlin voor aan een buizerd 'met zes poten'...
Luister naar de radiobijdrage (3-3)

Toestroom nieuwe patiënten

Het voorjaar en de zomer zijn drukke periodes bij wildopvangcentra. Het aantal dieren dat hulp nodig heeft neemt dan toe. Bijvoorbeeld door jonge vogels die uit het nest vallen of doordat dieren gewond raken in het verkeer of bij tuinonderhoud. De wildopvang in Doorwerth houdt dan ook rekening met een grote toestroom van nieuwe patiënten. Om al deze dieren te kunnen helpen, zoekt Avolare vrijwilligers.
Wildopvang Avolare biedt een tijdelijk thuis voor gewonde en verzwakte vogels en kleine zoogdieren, waaronder egels en eekhoorns. Een team van professionals en vrijwilligers staat klaar om de dieren te verzorgen en indien nodig medisch te behandelen. Als de dieren voldoende zijn hersteld, worden ze weer vrijgelaten in de natuur.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.