Rivierengebied

Nóg een nieuw klompenpad, nu al 1400 kilometer in onze provincie

Het nieuwe klompenpad in Park Lingezegen.
Het nieuwe klompenpad in Park Lingezegen. © Youri Jongkoen
ELST - Als er iets is waarbij we in Gelderland nooit meer in te halen zijn, dan is het wel met het aantal klompenpaden. Deze typische wandelpaden over boerenerven, boomgaarden en voedselbossen komen weliswaar ook in Utrecht voor, maar de meesten liggen in Gelderland. Het 147e klompenpad in Nederland is deze maandag geopend en daarmee komt de teller in totaal boven de 1400 kilometer uit.
Pas twintig jaar geleden werd het eerste klompenpad ontwikkeld, in Leusden (Utrecht), maar sindsdien lijkt het hek van de dam. Onder meer de provincie Gelderland heeft er de afgelopen jaren flink wat geld in gestoken en dat het heeft geresulteerd in tientallen paden, waarvan de meesten zo'n 10 a 11 kilometer lang zijn. De routes gaan over boerenerven, drassige ondergronden en langs klaterende beekjes en zijn immens populair. In 2021 werden er bijna 2 miljoen wandelingen gemaakt. In Gelderland zijn 117 klompenpaden.
'Je kan het prima op klompen lopen'

Van Arnhem naar Nijmegen via klompenpaden

Erwin Reinhard is projectleider van het nieuwe klompenpad, 't Percksepad in Park Lingezegen. Dat is alweer het 147e klompenpad en daar blijft het voor hem niet bij. "Ik ben er nog twee aan het ontwikkelen in Park Lingezegen. Ook één in het midden en zuiden van park komt een pad. Uiteindelijk ontstaat er dan een woud van klompenpaden rond Arnhem en kun je via klompenpaden van Arnhem naar Nijmegen lopen."
In totaal werkten er in 2022 meer dan 1500 vrijwilligers mee aan de totstandkoming van alle paden. "Die zijn pas echt onmisbaar", benadrukt Reinhard. "Voor de controle van de routes, het ontwikkelen en het onderhoud van de paden kunnen we niet zonder hen. Dat geldt ook weer voor dit nieuwe pad."

Einde lijkt in zicht

Het lijkt niet op te kunnen met de nieuwe klompenpaden, maar het einde is volgens Reinhard wel in zicht. "We gaan naar meer dan 1500 kilometer, dan is op een gegeven moment het geld wel op, of is het tijd om het in andere zaken te steken."

Wil je meer weten over de Gelderse klompenpaden? Bekijk dan ook de serie Klaas op Klompen. Wandelend door bossen met dansende dennenbomen, over drassige paadjes van boerenerven en langs klaterende beekjes ontdekt Klaas Drupsteen in het programma de klompenpaden van Gelderland. Onder het genot van de prachtige natuur van onze provincie praat hij met voorbijgangers en bewondert hij de hoogtepunten die hij op zijn pad tegenkomt.