Achterhoek

Nog twee koeien foetsie na uitbraak: 'Zag een flinke pannenkoek op het trottoir'

Politieagenten bij twee koeien die bij een verzorgingshuis bleven staan.
Politieagenten bij twee koeien die bij een verzorgingshuis bleven staan. © 112Achterhoek-nieuws/NewsUnited
VARSSEVELD - Bijna alle koeien die vrijdagochtend ontsnapten bij een boer uit Westendorp zijn weer terecht. Dertig koeien zijn gevangen en huiswaarts gekeerd, van twee koeien is nog onbekend waar ze uithangen na een wandeling door Varsseveld.
Zo verloopt de ochtend in het normaal zo rustige dorp in de Achterhoek ineens hectisch. In alle vroegte, om 5.15 uur, komen vrijdagochtend meldingen binnen bij de politie over ronddwalende koeien. In de uren die volgen, stapelen de meldingen zich op. Twee pinken zijn begraafplaats Rentinkkamp opgewandeld, anderen duiken op bij een verpleeghuis, de kerk, in een woonwijk en langs de N18.
De boer en zo'n zestien politieagenten hebben er de handen vol aan. "We hebben tien locaties in beeld waar ze lopen, waaronder langs de N18. Dat is een heel drukke provinciale weg, dat kan leiden tot gevaarlijke situaties", weet politieagent Toon Ruiken. "De collega's daar zijn bezig de koeien in te sluiten. Ze zijn gelukkig nog niet bij de A18 gesignaleerd. We kijken op dit moment hoe we de dieren veilig gefaseerd kunnen vangen en inladen."
Onduidelijk is hoe de 32 koeien los konden breken. Het is niet eerder gebeurd dat de dieren ontsnapten uit hun weiland, maar het is deze vrijdag meteen goed raak. Gelukkig voor de dieren en de inwoners van Varsseveld lijkt het erop dat ze nergens grote schade aanrichten of ongelukken veroorzaken.
Zonet zag ik koeienflatsen liggen. Ik dacht: hier klopt iets niet.
Frits Klein Nibbelink
Frits Klein Nibbelink komt op de fiets voorbij, met zijn hondje naast zich op de straat. Hij ziet op van het nieuws dat er koeien loslopen in de buurt. Tegelijkertijd is hij ook niet helemaal verbaasd. De Varssevelder op leeftijd zag namelijk al iets vreemds, twee bochten terug. "Je ziet wel eens een hondendrol liggen, hè? Nou, zonet zag ik koeienflatsen liggen. Ik dacht: wat apart, hier klopt iets niet. Als dit van een beest is dat is uitgelaten, heeft iemand het niet opgeruimd. En dat gebeurt hier meestal wel netjes."
"Dus, koeien zegt u. Hoeveel zijn er los? 32? Nou, ik heb er nog niet één gezien. Alleen die flinke pannenkoek op het trottoir, dus. Fijn dat ze nu gevangen worden. Het gaat wel even duren voordat die allemaal weer op stal staan. Ik ben benieuwd of ze ze kunnen vinden. Ik hoop voor de buurt dat het lukt. Een beetje bemesting kan geen kwaad, maar liever niet op het trottoir", lacht hij.

Reuring in het verzorgingshuis

Ans Huijink werkt in Den Es in Varsseveld met dementerende ouderen. Vrijdagochtend ziet ze plotseling twee jonge koeien voor het raam van de zorginstelling waar ze werkt. "Al voor 7.00 uur stonden ze er, bij de buurwoning. Ik ben er snel naartoe gelopen en daar zaten al een paar bewoners naar het spektakel te kijken. Zo leuk!"
Kijk hier hoe de koeien bij het verzorgingshuis stonden:
Bewoners verzorgingshuis zien koeien voor hun raam
"Ze liepen door de tuin, ook door de beplanting. Ik vind het alleen maar leuk en grappig. De mensen hadden er schik van. Ik werk hier al veertig, vijfenveertig jaar, maar heb nog nooit zoiets meegemaakt", lacht ze.

'Toch apart'

Wat verderop maakt Arie ten Brinke een rondje door de buurt. "Ik hoorde het al op de radio", zegt hij over het nieuws. "Daarna heb ik het op de telefoon gelezen en toen ik inzoomde op de foto, zag ik dat het vlak bij Abbink was, de voormalige buren van m'n vrouw. Dus ik dacht: even kijken of ik nog wat zie. 't Is toch apart, hè? Ze waren zelfs op de begraafplaats. Als je genoeg touwen en linten hebt, kun je ze in een fuik drijven en binnenhalen. Hopelijk lukt, anders raken er misschien wat mensen in paniek."
Gelukkig slagen de boer en de politieagenten daar in. Met behulp van een drone en dankzij de hulp van oplettende omstanders worden de koeien één voor één (en soms met drie tegelijk) opgespoord en teruggebracht naar het weiland. De boer mist er rond het middaguur nog twee. Waar die zijn, is voor nu de grote vraag. De boer zelf heeft geen tijd om er een reactie op te geven, maar zal in de middag waarschijnlijk weer op zoek gaan.