Arnhem en omstreken

Hoop na wanhoop huizenbezitters: 'Niet alles gaat plat'

Er gloort hoop voor bewoners van de Schaapsdrift.
Er gloort hoop voor bewoners van de Schaapsdrift. © RTV Connect / Arjan Hoefakker
ARNHEM - Bij de ontwikkeling van de Arnhemse Schaapsdrift en omgeving moeten bestaande huizen zoveel mogelijk behouden blijven. Daarover is een meerderheid van de Arnhemse gemeenteraad het woensdagavond eens geworden.
Huiseigenaren van de buurt nabij station Presikhaaf vreesden onteigening en sloop van hun huis sinds de gemeente het voorkeursrecht op ruim 150 huizen vestigde. De dreiging van de sloopkogel lijkt nu verder weg. Afgesproken wordt nu dat er zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de bestaande bouw. Met een tegenvoorstel worden de plannen van het stadsbestuur bijgestuurd, waarmee de huizenbezitters weer perspectief zien.
Ruim een jaar lang streden zij tegen de mogelijke onteigening en sloop van hun huis. Via de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) wil Arnhem de gronden in bezit krijgen om er veel nieuwe huizen te bouwen. Een meerderheid van de gemeenteraad van Arnhem is het eens geworden dat bewoners ook het eerste recht van koop houden als er toch gesloopt wordt.

'Daad bij het woord'

Eimer Wieldraaijer van het bestuur van de Vereniging tot Behoud van de Schaapsdrift en omgeving denkt nu dat de wijk grotendeels behouden kan blijven. Toch blijft hij kritisch. "De daad moet nog bij het woord worden gevoegd."
De wet voorkeursrecht gemeenten maakt het 150 huiseigenaren onmogelijk om hun huis aan de hoogste bieder op de vrije markt te verkopen. Als ze hun huis willen verkopen mogen ze dat de komende jaren alleen aan de gemeente Arnhem verkopen. De gemeente wil de gronden en panden in bezit krijgen om er woningen en huizen te bouwen.