Rivierengebied

Dit Gelderse kasteel staat te koop voor 2,45 miljoen euro

Kasteel Soelen
Kasteel Soelen © Erfgoedmakelaars Redres
ZOELEN - Wie rijdt er binnenkort over een lange oprijlaan en een slotgracht naar huis? Staatsbosbeheer heeft Kasteel Soelen in Zoelen bij Tiel te koop gezet. Bieden kan vanaf 2.450.000 euro.
Voor dat bedrag krijg je een deel van het kasteel uit 1643, het poortgebouw en het koetshuis aan de Achterstraat 7-9, waarvan de geschiedenis zo'n 800 jaar teruggaat. Het kasteel is in 1977 verdeeld in negen appartementen: eentje in het poortgebouw, vijf in het kasteel en drie in het koetshuis. Twee van de appartementen zijn verhuurd.

Samen kopen

Wat kost dat nou, om zo'n appartement op de kop te tikken? Een snelle rekensom leert dat als je nog zes andere kopers vindt, je met z'n zevenen gemiddeld 350.000 euro de man moet ophoesten om aan 2.450.000 euro te komen. "Want de appartementen worden niet los verkocht", vertelt erfgoedmakelaar Jan Willem Andriessen van Redres.
Bekijk foto's van het kasteel (bron: Redres):
Staatsbosbeheer wil de negen appartementen en de onderliggende kavels liefst in één keer verkopen. Maar een bod doen op de drie appartementen van pakweg 270 m2 in het Koetshuis samen kan ook, net als bieden op de appartementen van 100 tot 150 m2 in het kasteel plus het 68 m2 grote appartement in het poortgebouw.

Kijkdagen

In het kasteel en de bijgebouwen mag je wonen, met eventueel mantelzorg of kantoor of webwinkel aan huis. Staatsbosbeheer wil met de opbrengst van de appartementen de natuur die zij in beheer hebben onderhouden. Het kasteel ligt in een uitgestrekt landschap van bos en weilanden doorkruist met wandelpaden.
Kijkdagen zijn er - alleen op aanmelding bij de makelaar - op 26 mei en 6 juni. Eind augustus verwacht de makelaar bekend te maken aan wie het kasteel wordt verkocht.