Rijk van Nijmegen

Bijzonder gevaarte op Waal trekt veel bekijks

Een bijzonder gevaarte is op weg naar Nijmegen.
Een bijzonder gevaarte is op weg naar Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Een bijzonder gevaarte was deze donderdag op weg naar Nijmegen. Een oude Duitse onderzeeër werd verscheept over de Waal. Het is een U-boot die naar een museum in Duitsland gaat.
De onderzeeboot werd op een ponton vervoerd over de Waal. Het transport meerde donderdagmiddag aan in Nijmegen, aan de Waalkade. Vrijdagochtend wordt de tocht vervolgd naar de eindbestemming in Duitsland.

'Dit maak ik nooit meer mee'

Eerder op de dag kwam de onderzeeër langs Zaltbommel en Tiel en trok toen veel bekijks. "Ik woon hier in de buurt, dus dan ga je kijken", zegt een vrouw bij het Tielse Veer. Een andere vrouw is speciaal hier naartoe gekomen. "Dit maak ik nooit meer mee natuurlijk", zegt ze. "Ik heb toch iets met het oorlogsgebeuren. Mijn vader heeft ook in het verzet gezeten."
Kijk hier naar de onderzeeboot:
Onderzeeboot vaart door Gelderland

Bijzonder exemplaar

De duikboot is 48 meter lang en komt uit 1970. De onderzeeër is dus van na de Tweede Wereldoorlog en deed dienst van 1970 tot 2010. Het is wel een bijzonder exemplaar, want het is de eerste Duitse naoorlogse onderzeeër die de Atlantische Oceaan overstak.
De onderzeeër is nu afkomstig uit de havenstad Kiel in Noord-Duitsland en gaat naar het techniekmuseum in Speyer aan de Rijn.
De duikboot vanuit de lucht
De duikboot vanuit de lucht © Waldie Rutten/Persbureau Heitink