Arnhem en omstreken

Arnhem wil Peter Gillis aan kunnen pakken

Parkeigenaar Peter Gillis.
Parkeigenaar Peter Gillis. © ANP
ARNHEM - Arnhem wil eigenaar Peter Gillis aan kunnen pakken op het moment dat hij permanente bewoning of arbeidsmigranten toestaat op Oostappen Vakantiepark Arnhem. Speciaal voor deze 'probleemcamping' wil wethouder Paul Smeulders de regels aanpassen waardoor dat mogelijk wordt. Op dit moment wonen er 36 personen waaronder twee kinderen. Eind 2020 waren dat nog 109 personen, waarvan 24 kinderen.
"Dat wordt dus gestructureerd minder", ziet Smeulders die constateert dat zijn inzet dus effect heeft. Al jaren strijdt de gemeente tegen de permanente bewoning onder slechte omstandigheden van deze grotendeels kwetsbare doelgroep. Bewoners hebben er bovendien geen huurbescherming en missen de voorzieningen van een woonwijk. Op het park was onder meer sprake van drugs, geweld en prostitutie. "Voor recreanten wordt het park hierdoor steeds minder aantrekkelijk en de recreatieve functie raakt steeds verder uit beeld."

'Niet in regeltjes denken'

Voor de bewoners die nu overblijven, is het lastiger gebleken andere woonruimte te vinden, erkent Smeulders. Voor hen wil hij de zogeheten 'doorbraakmethode' gebruiken waarbij 'onorthodoxe middelen' worden ingezet. "Voor veel mensen werken onze regels prima. Maar voor sommigen hangen zaken dusdanig samen dat die een voor een aanpakken niet tot een oplossing leidt. Dan moeten we niet denken in regeltjes, maar kijken naar wat die mensen nodig hebben."
Daarnaast wil Smeulders het dus mogelijk maken om Gillis aan te pakken. Nu kan hij alleen handhaven richting de bewoners zelf. Een eerder plan daartoe werd teruggetrokken na kritiek van eigenaren van andere vakantieparken in de omgeving. De voorgestelde regels zouden namelijk ook voor hen gaan gelden. Nu komt Smeulders met een plan dat alleen is gericht op het park van Gillis.
"We weten dat er op dat park serieuze problemen zijn en dit is een effectief instrument", legt Smeulders uit. Uiteindelijk is een vakantiepark volgens hem sowieso niet bedoeld om te wonen. "Maar alle parken zijn anders en er spelen andere dingen. We willen daar goed beleid voor maken. Maar omdat de problemen op dit park zo complex zijn, willen we daar niet op wachten." Ondanks dat hij nu andere regels gaat maken voor Oostappen Vakantiepark Arnhem en niet voor de andere parken, verwacht Smeulders dat dit juridisch wel standhoudt.

'Contact met Gillis niet makkelijk'

Met Gillis zegt de wethouder geen contact te hebben gehad over zijn plannen. Als hem wordt gevraagd hoe het contact is met deze parkeigenaar volgt een lange stilte. "Het is geen makkelijke partij om contact mee te hebben", kiest hij zijn woorden zorgvuldig. "Er spelen al zo lang onwenselijke situaties dat je op een andere manier contact met elkaar hebt: formeler."
Of de wethouder uit kan sluiten dat er uiteindelijk toch bewoners van het vakantiepark op straat belanden zonder uitzicht op een nieuwe woning? "Uitsluiten kan ik nooit iets, maar dat is niet onze intentie. We gaan gewoon ons stinkende best doen om iedereen een goede plek te geven."

'Handhaven met boetes'

Smeulders hoopt dat de nieuwe regels zo snel mogelijk in werking treden, maar is daarbij afhankelijk van wanneer de gemeenteraad erover besluit en eventuele bezwaren. "Vanaf dat moment kunnen we de eigenaar aanspreken en indien nodig handhaven met boetes."