Liemers
Immens hoge windturbines op komst in Duiven

DUIVEN - Vlak naast vuilverbrander AVR in Duiven verrijzen op dit moment twee enorme windturbines met een wiekhoogte van liefst 200 meter. Daarmee wordt de vuilverbrander, met een schoorsteen van 90 meter, ineens een kleintje. Niet alleen de hoogte is bijzonder, ook het feit dat Waterschap Rijn en IJssel de enorme windmolens zelf laat aanleggen. Daarmee is dit waterschap namelijk het eerste Gelderse waterschap dat zelf windturbines bouwt op eigen grond.
De twee turbines worden stap voor stap opgebouwd op het terrein van de rioolwaterzuivering op bedrijventerrein Innofase, aan de rand van Duiven. De funderingen liggen er al en over enkele dagen arriveren de enorme wieken van 69 meter lang. "Eigenlijk is het een soort van bouwpakket dat we in elkaar zetten, maar dan iets ingewikkelder dan een Ikeakast", zegt Aage van der Sluijs van bouwer Enercon op de bouwplaats.
Floor Wissing, bestuurder van Waterschap Rijn en IJssel, neemt vandaag een kijkje op de bouw. Ze legt uit waarom het waterschap zelf de windmolens bouwt: "Omdat een rioolwaterzuivering heel veel energie verbruikt en wij als waterschap in 2025 energieneutraal willen zijn, bouwen we hier op eigen grond deze twee windturbines. Met twee windturbines in Duiven dekken we 60 procent van ons eigen energiegebruik. Dat komt overeen met het energieverbruik van negenduizend huishoudens."
Duitse politie begeleidt transport wieken
Het transport van de wieken staat gepland in de nacht van maandag op dinsdag. Het is een bijzonder vervoer, want de bladen zijn dus 69 meter lang. Ze komen uit Duitsland, tot aan de grens onder Duitse politiebegeleiding. In Nederland is er dan verdere specialistische begeleiding. Voor het vervoer is bij de rioolwaterzuivering een speciale tijdelijke weg gecreëerd om de bocht te maken. Tussen 25 mei en 10 juni worden de bladen omhoog gehesen om op 130 meter hoogte vast te worden gemaakt. De tiphoogte van de turbines is dan uiteindelijk 200 meter.

Vuilverbrander is Klein Duimpje naast windturbine
De exemplaren zijn hoger dan alles in de omgeving. Het aangezicht van de omgeving verandert daardoor flink. Mogelijk komen er in de nabije toekomst zelfs meer windmolens op bedrijventerrein Innofase. Het gebied op en rond Innofase is namelijk aangewezen als zoekgebied voor grootschalige opwekking van duurzame energie.
De gemeente Duiven bekijkt of dit gebied mogelijkheden biedt voor meer wind- of zonne-energie. Daarnaast is de gemeente in overleg met een ontwikkelaar van een zonnepark aan de Nieuwgraafsestraat.
Winst van de wind naar omwonenden
Omwonenden gaan, als het goed is, meeprofiteren van de opbrengsten van de windturbines. 20 procent van de winst is bedoeld voor de omgeving, een klein gedeelte gaat dan richting Lathum. Het nabijgelegen dorpje, dat vijfhonderd inwoners telt, maakte tot aan de Raad van State tevergeefs bezwaar tegen de immense turbines.
Grootste bezwaar was dat de rook van afvalverwerker AVR, door de windmolens naar beneden op Lathum neer kan slaan. Dorpsraad Lathum zegt nog geen heldere afspraken te hebben over de winstuitkering, maar is daarover wel positief in gesprek met het waterschap, aldus voorzitter Erik Metz van de Dorpsraad Lathum.