Gelderland

Dit is waarom je nu zoveel slakken in je tuin ziet

Mensen zien de laatste dagen veel slakken in hun tuin
Mensen zien de laatste dagen veel slakken in hun tuin © Sylvia Coenen
Ook sinds kort veel (naakt)slakken in de tuin? Dat is niet zo gek: ze zijn gek op een vochtige omgeving. Vanwege de vele regen vinden ze het momenteel fantastisch boven de grond. Slakken glibberen rond en vreten ook nog eens je planten op. Maar slakken hebben ook heel mooie kanten, zegt deskundige Klaas van Rozen van Wageningen Universiteit en Research.
"Laat je niet voor de gek houden", zegt Van Rozen. "Slakken zijn er altijd. Maar het klopt dat ze uit hun schuilplaatsen komen omdat het vochtig is. Op dit moment zijn ze volop actief." De kans is groot dat je sinds kort last hebt van slakken.
Wat die slakken de hele dag doen in je tuin? "Voeden", zegt de slakkendeskundige. Ze zijn op zoek naar jouw kostbare plantjes en dat doen ze ook nog eens met gevaar voor eigen leven.
"Ze bestaan voor 98 procent uit water. Daarom zie je ze vaak niet overdag, maar 's ochtends als het nog vochtig is. Als ze namelijk op een betonpad zijn en de zon schijnt, kunnen ze heel snel uitdrogen. In een uurtje kan dat al gebeuren. Ik ben afgelopen dagen al een hoop slakkenlijkjes tegengekomen van slakken die niet snel genoeg weg konden komen."

Boterham in je tuin leggen

Wie de slak wil weren uit de tuin, kan dat eigenlijk vooral doen door rekening te houden met de beplanting. "De meeste hoveniers weten wel welke planten aantrekkelijk zijn voor slakken en welke niet. Vooral klein materiaal kan snel aangevreten worden", legt hij uit.
Slakken bestrijden kan natuurlijk, maar niet op een diervriendelijke manier. "Er is geen slakvriendelijke methode om ze uit je tuin te houden. Wat je wel kan doen is bijvoorbeeld een simpele boterham in je tuin leggen in de ochtend. Met één boterham kun je zo 30, 40 slakken vangen en zelf verplaatsen." Ook de bierval vindt de slakkendeskundige geen goede methode. "Ook daar gaan ze uiteindelijk dood van", zegt hij. En dat vindt hij als kenner heel zonde.
Maar waarom zouden we iets meer van die glibberige beesten moeten houden? "Naast het feit dat ze voedsel zijn voor verschillende dieren als egels, zijn ze ook hele nuttig. Ze ruimen bijvoorbeeld kadavers op. Daarmee voorkomen ze stank. Ook zijn ze al ingezet om onderzoek te doen naar taaislijmziekte. En hun slijm wordt gebruikt in crèmepjes en gezichtsbehandelingen."
Daarnaast hebben ze ook nog eens fascinerende anatomie. "Slakken hebben een ruwe tong die bestaat uit duizenden tandjes met een bepaalde vorm. Het ontwerp daarvan is gebruikt bij het ontwerp van graafmachines. Slakken komen namelijk op een heel effectieve manier door de grond." Genoeg redenen om anders naar de slakken in je tuin te kijken, bepleit Van Rozen.