Arnhem en omstreken

Geen extra geld? Tien procent minder openbaar vervoer

Het openbaar vervoer kraakt.
Het openbaar vervoer kraakt. © John Beckmann
ARNHEM - Als er geen geld bijkomt, hakt het er in het openbaar vervoer flink in. Met het huidige budget kan volgend jaar tien procent minder openbaar vervoer in Gelderland worden aangeboden.
Dat blijkt uit een toelichting van ambtenaren in een vergadering van de provincie. De kosten rijzen de pan uit door de opgelopen brandstofprijzen en personeelskosten.
Met het huidige budget kan er fors minder. “Als er geen budget bij komt, zal de reiziger het echt gaan merken”, stelde de provincie eerder al tegenover Omroep Gelderland.
De vervoerders is gevraagd om een plan voor volgend jaar te maken. Het bus- en regionaal treinvervoer moet dan passen binnen het huidige budget.

Lobby om meer geld

Het betekent niet automatisch dat er lijnen definitief verdwijnen. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat er kleinere bussen worden ingezet, er minder bussen beschikbaar zijn voor festivals, de zomerdienstregeling langer wordt doorgevoerd of dat er 's ochtends of 's avonds minder bussen rijden.
De provincie lobbyt bij het kabinet om meer geld. Ze vinden dat de bijdrage vanuit Den Haag moet worden verhoogd door de opgelopen kosten. Tegelijkertijd kunnen de vijf onderhandelende partijen voor het Gelders college ook extra geld neerleggen.
Daarnaast wil de provincie ook dat nog eens 100.000 huizen worden gebouwd, in de financiële verwachtingen is dat nog niet meegenomen.