Stedendriehoek

Paarden op stal uit angst voor wolf

Paardenbezitter in Vaassen kijkt naar hekwerk om wolf te weren
Paardenbezitter in Vaassen kijkt naar hekwerk om wolf te weren © Omroep Gelderland
UDDEL - Het is de grote angst van paardenhouders in onze provincie: een aanval van een wolf. Hoewel een wolvenaanval op een paard in Gelderland de afgelopen jaren slechts een paar keer is voorgekomen, zijn er zorgen. 's Nachts worden paarden uit voorzorg op stal gezet en andere maatregelen worden afgewogen.
"De ene paardenbezitter zet de paarden op stal, de ander onderneemt niks. Het is vooral onduidelijk", vertelt paardenbezitter Pascal de Ruiter uit Vaassen. "Je hoort dat het aantal wolven toeneemt en dan vraag je je af of dan ook een paard een hapje voor het roofdier wordt."
Deskundigen wijzen erop dat er weinig paarden en pony's worden aangevallen door de wolf. In Gelderland zijn sinds 2018 drie gevallen gemeld bij BIJ12, dat voor de provincies de afhandeling regelt van schade die door wolven is ontstaan. Eén van die aanvallen bleek overigens het werk van een hond.
Vorig jaar werd in Arnhem nog een pony aangevallen. Daarvan is vastgesteld dat het ging om een wolf. Tot nu toe zijn er dus twee geregistreerde gevallen van gedode pony's door de wolf bekend.

Grotere roedel wolven: grotere prooi

Aan de andere kant is bekend dat ook in Duitsland bij een toename van het aantal wolven er ook meer paarden of pony's gepakt worden. BIJ12 verwacht dit ook bij rondtrekkende wolven: "Zwervende wolven hebben de afgelopen maanden in het noorden van Nederland vaker dan voorheen groot vee zoals pony’s , veulens en (jonge) koeien aangevallen. Wolven die al in ons land gevestigd waren, hebben naar verhouding meer schapen aangevallen."
Volgens deskundigen is dit mogelijk het gevolg van een grotere voedselbehoefte van de gevestigde roedels. Op de Veluwe zit het volgens de Zoogdiervereniging vol met wolven en komen er nog jonge wolven aan.

Wolfwerend hek bij paardenbezitter

Door de toename van het aantal wolven nemen paardenbezitters dus maatregelen en die lopen uiteen. De Ruiter gaat kijken naar een wolfwerend hek. "Je wilt het zekere voor het onzekere nemen", benadrukt hij.
Bekijk de video:
Paardenbezitters nemen maatregelen
Eerder al liet Omroep Gelderland zien dat er gebruik kan worden gemaakt van een nachtkraal. Dat is een klein stuk grond binnen de wei waar bijvoorbeeld paarden 's nachts veilig kunnen staan tijdens het 'uur van de wolf', tussen 03.00 en 04.00 uur. De Ruiter plaatste zijn drie paarden al 's nachts uit voorzorg op stal.

Paard géén standaard prooi van wolf

Ook de Sectorraad merkt dat paardenbezitters soms angstig zijn en paarden 's nachts op stal zetten. "Er is op dit moment onvoldoende geregeld daarom zitten we sinds kort in de wolvencommissie van de provincie", legt Pieter Wiersinga uit. Hij zit namens Sectorraad Paarden in die commissie in Gelderland. "Als het aantal wolvenaanvallen op paarden toeneemt, zullen er regelingen komen", verzekert hij.
Ik begrijp de zorgen, dat is logisch omdat je van je dier houdt
André Donker, boswachter
Maar, benadrukt hij, er is ook soms angst die er niet hoeft te zijn. "Een buitenrit kan je bijvoorbeeld nog prima doen. Er zijn géén gevallen bekend van aanvallen van de wolf op ruiter en paard", zegt hij. "Paarden en mensen zijn in principe géén prooi van wolven."
Hij snapt wel nu er pony's gegrepen zijn door een wolf dat paardenbezitters maatregelen willen nemen. "Het wolfwerend hek kan gewoon voor het hek van het paard geplaatst worden", legt hij uit. Het is volgens hem bij elk type dier toepasbaar.

'Risico klein'

"Ik begrijp de zorgen, dat is logisch omdat je van je dier houdt", zegt boswachter André Donker die lezingen geeft over de wolf. Hij plaatst wel een kanttekening: "Als je het rationeel houdt, dan valt het met die zorgen wel een beetje mee. Ik zeg niet dat het niet voorkomt, maar als je het in procenten gaat uitrekenen wat het risico van wolven is voor een paard, dan is dat risico klein."