Arnhem en omstreken

Airbornemuseum wil gestolen beelden terug: 'Totaal gewetenloos'

Het verdwenen Aircrew Monument
Het verdwenen Aircrew Monument © Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek wil twee gestolen bronzen beelden zo snel mogelijk terug. De diefstal was in de nacht van woensdag 8 maart. Er is haast geboden, want de jaarlijkse herdenking is in september. De gestolen beelden moeten gerepareerd worden, omdat ze beschadigd zijn.
Een van de verdwenen kunstwerken is het Aircrew Monument. Dat herinnert aan 241 geallieerde soldaten van de Britse en Amerikaanse luchtmacht die sneuvelden tijdens Operatie Market Garden in september 1944. Het beeld werd in 2006 onthuld.
Ook het beeld Airborne Parachutist van kunstenaar Jits Bakker is weg. Bakker schonk in 1988 zijn creatie aan het museum in Oosterbeek. “Als geboren Renkumer heb ik de slag om Arnhem van nabij meegemaakt. Deze dramatische gebeurtenis in 1944 staat nog steeds op mijn netvlies. Daarom moest ik als eerbetoon aan deze helden een impressie maken. Het beeld is een gift van mij aan het Airborne Museum”, zei Bakker er destijds over.
Zijn vader werd wegens verzetsdaden geëxecuteerd in Kamp Vught. Na de Slag om Arnhem werd Bakker naar Friesland geëvacueerd. De kunstenaar overleed in 2014.

Grof geweld gebruikt, denkt museumdirecteur

De beelden, samen ruim 100.000 euro waard, zijn gezaagd van de sokkels, vermoedelijk vanwege de waarde van het brons. Maar er is ook grof geweld gebruikt, denkt directeur van het museum Ronnie Weijers: "Er is geslagen en getrokken. Dat kun je ook zien. Tegels zijn beschadigd. Waarschijnlijk is er gewoon met veel geweld tegenaan geramd." Hij noemt de actie 'totaal gewetenloos'.
Kijk naar een interview met Ronnie Weijers:
Museum wil gestolen beelden terug
De gestolen beelden zijn onderdeel van de jaarlijkse herdenking in september, aldus Weijers. "Die is voor het personeel van de Royal Air Force en de Koninklijke Luchtmacht, de nabestaanden, de betrokkenen. Voor hen is dit ook een vreselijke klap geweest."
Ik zou het prettig vinden als de daders worden gepakt
Directeur Weijers, Airborne Museum Hartenstein
Weijers hoopt dat de gestolen beelden worden gevonden en terugkomen. "Ook graag voor september vanwege de herdenking. Er zal veel gerepareerd en hersteld moeten worden. Ik zou het ook prettig vinden als de daders worden gepakt."
De politie gaat ervan uit dat de diefstal zorgvuldig is voorbereid. “Dit is echt een ongelofelijke respectloze en gewetenloze actie. We hebben hier geen goed woord voor over en daarom doen we er alles aan om deze zaak op te lossen”, zegt woordvoerder Sven Strijbosch.

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Weet jij meer? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie). Zaaknummer: 2023103398. Een tipformulier vind je hier.