Arnhem en omstreken / Achterhoek

De muggen zijn wél blij met dit natte weer

Muggen: we kunnen hun bloed wel drinken.
Muggen: we kunnen hun bloed wel drinken. © Pexels Jimmy Chan
ARNHEM - Deze maand is het vochtig en bij vlagen al flink warm. Het is de jaarlijkse omslag van de lente naar de zomer. Hoewel veel mensen misschien niet blij zullen zijn met de uitzonderlijke hoeveelheid neerslag, is het voor de mug goed nieuws. Hoe warmer en vochtiger, hoe groter de kans op een muggenbult.
Muggen gedijen goed bij stilstaand water en dat is er na al die buien in overvloed. Je vindt de vliegende prikbeestjes nu niet alleen aan de rand van meren en rivieren, maar ook bij plassen en volgelopen kuilen, geulen en vogelbadjes.
Steekmuggen planten zich voort in stilstaand water. Wie de kans op een muggenbult tot een minimum wil beperken, doet er goed aan volgelopen bloempotten, regentonnen of emmers leeg te kieperen en om te draaien zodat er niet opnieuw water in kan lopen. En wie een verstopte dakgoot heeft, kan die om dezelfde reden het best zo snel mogelijk schoonmaken.

Overlast begint al

De overlast kan deze maand al beginnen en zal naar verwachting in de loop van de zomer verder toenemen, meldt Weer.nl. Het hoogtepunt wordt meestal in augustus bereikt. Deet, horren, klamboes of muggenkaarsen zijn dan ook zeker geen overbodige luxe.