Rijk van Nijmegen

Vraag naar transgenderzorg stijgt, dat zit zo

Een ziekenhuismedewerker op archiefbeeld, foto ter illustratie.
Een ziekenhuismedewerker op archiefbeeld, foto ter illustratie. © ANP
NIJMEGEN - De vraag naar transgenderzorg neemt toe, doordat steeds meer mensen zich herkennen als transpersoon. Dat komt weer door de toegenomen zichtbaarheid van transgenderpersonen. Maar ook doordat er nog geen vanzelfsprekende plek is voor transmensen in de maatschappij. Zo stellen Radboud-onderzoekers tegen Omroep Gelderland. Vandaag wordt een langverwacht rapport gepresenteerd over transgenderzorg.
Vorig jaar waren zo'n 7.000 aanmeldingen voor transgenderzorg, dat is een grote stijging ten opzichte van eerdere jaren. "De laatste is er tijd steeds meer aandacht voor transpersonen, de mensen die zich niet kunnen vinden in de hokjes van man en vrouw", verklaart Chris Verhaak. Hij werkte als klinisch psycholoog bij het Radboudumc mee aan het onderzoek. "Daar zijn steeds meer voorbeelden van, waardoor steeds meer mensen zich erin herkennen. Die denken: ik ben transpersoon."

Kwestie van wennen

Tegelijkertijd is de acceptatie van transgenderpersonen nog onvoldoende, stelt hoogleraar communicatie en beïnvloeding Enny Das. "We zijn zo gewend aan hokjes denken. Sommige mensen denken: hoe kan dat nou? Het is toch dit of dat?", aldus de deskundige van de Radboud Universiteit. "Net zoals vroeger. Toen moesten we wennen aan homoseksualiteit. Nu weten we dat het bestaat en hoort het er gewoon bij."
De Nijmeegse onderzoekers Chris Verhaak (link) Enny Das (rechts).
De Nijmeegse onderzoekers Chris Verhaak (link) Enny Das (rechts). © Omroep Gelderland

Wachtlijst wordt langer

De wachttijd tussen de aanmelding en het intake gesprek was vorig jaar bijna twee jaar, schrijven de onderzoekers. "Dat is ernstig", meent Verhaak.
Het is ook niet zo dat alle transpersonen zorgvragen hebben. "Sommigen zeggen: ik ben goed zoals ik ben en daar ben ik tevreden mee. Ik hoef geen medische behandeling om daar verder wat aan te doen."
De onderzoekers vinden dat transpersonen met vragen op veel meer plekken in de maatschappij terecht moeten kunnen. Zoals in het onderwijs en in de reguliere zorg. Het probleem is dat het aan kennis ontbreekt, zowel binnen als buiten de zorgwereld. "De overheid moet inzetten op meer kennis via workshops en trainingen", raadt hoogleraar Das aan.
"De medische zorg kan die wachtlijsten niet alleen oplossen. Dat moeten we oplossen door ook op andere plekken zorg voor transpersonen te faciliteren", geeft Verhaak aan. Zo moet ook bij sportverenigingen kennis komen over transpersonen. "Het kans soms best ingewikkeld zijn als jongens tegen meisjes voetballen."