Stedendriehoek / Rijk van Nijmegen

Laura is transgender: 'Nog een wereld te winnen'

Laura van Beckhoven
Laura van Beckhoven © Omroep Gelderland
APELDOORN - Laura van Beckhoven uit Apeldoorn behoort tot de betere windsurfers van Nederland. Laura is transgender en had tijdens haar transitie nog te maken met een relatief korte wachttijd voor een behandeling. Een wachttijd van ruim een half jaar toen. Nu is die wachttijd al opgelopen tot gemiddeld twee jaar.
De transgenderzorg in Nederland staat onder druk. Lange wachtlijsten en de nadruk ligt vooral op de medische zorg. Dat blijkt uit een woensdag gepresenteerd onderzoek van de Radboud Universiteit en het Radboudumc.
Laura ziet ook dat de zorg in Nederland beter kan. Wanneer je als transgender hulp zoekt is een wachtlijst heel frustrerend. "Je weet dat het niet klopt. Je weet gewoon: ik ben anders. Daar wil je hulp bij en je moet steeds maar wachten om eigenlijk gewoon jezelf te kunnen zijn", vertelt ze.
Kijk naar een interview met Laura.
Laura ging in transitie
Door een gesprek met een seksuoloog kwam Laura er achter wat er eigenlijk aan de hand was. "Je bent gewoon transgender", zei de seksuoloog. "Het was of de hemel voor me openbrak en de engelen begonnen te zingen", beschrijft Laura wat ze toen voelde.

'Bredere aanpak nodig'

Laura ziet ook dat een bredere aanpak zou helpen in de transgenderzorg. "Door een bredere aanpak in de zorg, meer aandacht op scholen, dat soort dingen. Daardoor zal de acceptatie voor de transgender veel sneller en makkelijker gaan."
Het is wel de vraag hoe het in de toekomst zal gaan met de acceptatie van transgenders. "Ik hoop dat het beter wordt. Maar of ik het mee ga maken, dat weet ik niet."