Achterhoek

Cel voor Vordenaar die zich in fietsenschuurtje vergreep aan buurmeisjes

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
VORDEN - Een 75-jarige man uit Vorden is dinsdag veroordeeld tot 18 maanden cel voor het plegen van ontuchtige handelingen met zijn destijds minderjarige buurmeisjes.
De man pleegde de ontucht tussen 2007 en 2014 in een fietsenschuurtje bij zijn woning. Toen het begon waren de meisjes 5 en 7 jaar oud. "De buurmeisjes kwamen regelmatig bij de man en zijn echtgenote over de vloer en moesten de man roepen in het fietsenschuurtje als de koffie klaar was", laat de rechtbank weten, meldt mediapartner REGIO8. "Op die momenten sloeg hij toe en pleegde hij ontucht met de slachtoffers."
De inmiddels volwassen slachtoffers hebben last van stress- en traumagerelateerde klachten. Ze krijgen hulpverlening om het te verwerken.
De Vordenaar ontkent en zegt dat niemand, behalve hijzelf, in het schuurtje kwam. Op grond van verklaringen van de slachtoffers en omdat ze de binnenkant van de schuur tot in detail konden omschrijven, vindt de rechtbank de ontucht bewezen. "Ook deden de slachtoffers in een poging om het ontucht te stoppen een tijd lang hun broekriem extra strak dicht", aldus de rechtbank. "Dit werd gezien door hun ouders."

Straf lager dan de eis

Volgens de rechtbank is een lange gevangenisstraf passend, al is niet meegegaan met de eis van drie jaar van de officier van justitie. "De rechtbank houdt in grotere mate dan de officier van justitie rekening met de hoge leeftijd en de thuissituatie van de man. Hij draagt volledig de zorg voor zijn dementerende echtgenote." De man moet ook schadevergoedingen van ruim 18.000 euro aan de slachtoffers betalen.