Arnhem en omstreken / Achterhoek

Drugsverdachten rondom Doetinchemse sekspoppenzaak blijven vastzitten

Een inval in februari in Doetinchem.
Een inval in februari in Doetinchem. © 112Achterhoek-nieuws/NewsUnited
ARNHEM - De rechtbank in Arnhem behandelde dinsdag een inleidende zitting met de personen die op 3 februari zijn opgepakt bij een groot internationaal onderzoek. Tijdens die 'klapdag' arresteerde de politie in Gelderland zeven verdachten, allemaal gelieerd aan een ondernemer uit Doetinchem die aldaar een winkel in erotische artikelen runt. Een aantal van hen gebruikte versleutelde Exclu-telefoons. Zij blijven op last van de rechter nog zeker twee maanden vastzitten.
De politie deelt op 3 februari de internationale drugshandel een flinke dreun uit. Niet alleen in Gelderland, ook in Noord-Brabant, in België en Duitsland vinden aanhoudingen plaats. De rode draad vormt een onderzoek naar de gebruikers van versleutelde telefoons van het merk Exclu. Een klein gedeelte van alle 45 personen die die dag worden gearresteerd staat dinsdag in Arnhem voor de rechter.
Het gaat om zeven personen uit plaatsen als Westervoort, Doetinchem en Dodewaard. De politie arresteert deze personen 'op heterdaad', in het bezit van grote hoeveelheden pillen, materialen om synthetische drugs te maken, een vuurwapen en henneptoppen. In Dodewaard wordt zelfs een volledig drugslab aangetroffen.
Het onderzoek naar deze verdachten bevindt zich nog in een pril stadium, zo laat de officier van justitie weten. Medio mei- of juni volgend jaar zal de zaak daarom pas inhoudelijk voor de rechter komen. Een drama voor sommige verdachten, die claimen in enorme geldnood te komen nu ze zijn opgepakt. Een van hen vertelt dat zijn vader op sterven ligt. Als hij vast blijft zitten zal hij mogelijk geen afscheid meer kunnen nemen.
De rechter gaat desondanks mee in het verzoek van het Openbaar Ministerie om alle verdachten vast te houden. Het 'Picture-Leopard'-onderzoek bevat namelijk nogal wat losse eindjes. Niet alle telefoons van deze personen zijn uitgelezen. “En daarin is sprake van verontrustende berichten over het verzenden van geldbedragen tot 48.000 euro. En ook van foto's van gigantische stapels geldbiljetten”, zo legt de officier van justitie uit.
Ook is er nog veel onduidelijk bij de opsporingsinstanties over de zendmastgegevens in het dossier. Dat wil zeggen de routes die bepaalde verdachten in bezit van een telefoon hebben afgelegd, waarbij hun toestel zendmasten op plaatsen hebben aangestraald waar zich toevalligerwijs ook drugslabs bevonden.
Kleine en middelgrote gemeenten in de Gelderse regio worstelen met misdaadbestrijding. Kijk naar een eerdere reportage van Omroep Gelderland.