Arnhem en omstreken

'Actie nodig tegen verslavende kermisautomaten'

Een kind bij een grijpautomaat
Een kind bij een grijpautomaat © ANP
ARNHEM - De Arnhemse fracties van de SP en de ChristenUnie willen dat de gemeente arcadehallen verbiedt om minderjarigen op kermisautomaten te laten spelen. Dit naar aanleiding van de publicatie van Omroep Gelderland over de risico’s van kermisautomaten in deze speelhallen.
Volgens SP-gemeenteraadslid Sarah Dobbe heeft de gemeente Arnhem een rol om verslavingen onder kinderen te voorkomen. "In die arcadehallen staan veel behendigheidsspelletjes die leuk en prima zijn. Het probleem zijn de verslavende kansspellen die er staan, die schadelijk zijn voor kinderen. Daar horen kinderen niet op te kunnen spelen."

Zorgen over verslaving

Experts maken zich al jaren zorgen over arcadehallen vanwege de kermisautomaten die daar staan. Die werken verslavend voor minderjarigen. De toezichthoudende Kansspelautoriteit vindt dat een probleem en wil handhaven, maar kan dat nu niet door een wettelijke uitzondering. Ook de sector zegt graag te willen handhaven.
De sector moet nu vooral zelf optreden tegen dreigende gokverslaving. Zo heeft de sector toegezegd om kermisautomaten een 18+ sticker te geven, om ze na een bepaalde termijn uit de hallen te halen. Uit onderzoek door Omroep Gelderland blijkt dat minderjarigen gewoon op kermisautomaten kunnen spelen zonder daarop te worden aangesproken.
Daarom gaat Dobbe samen met haar collega Nathalie Nede van de ChristenUnie, het college vragen dit te verbieden. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door dit op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening, de lokale regelgeving van de gemeente. Bij overtreding van die regels vindt Dobbe dat de gemeente hard moet optreden. Verslavingsdeskundigen waarschuwen volgens haar niet voor niets voor de gevaren.

Landelijke aandacht

Ook in de Tweede Kamer is er door de berichtgeving van Omroep Gelderland aandacht voor het probleem. Mirjam Bikker, fractievoorzitter van de ChristenUnie, vindt het "onuitstaanbaar dat minderjarigen verslaafd kunnen worden en dat niemand ingrijpt". Bikker wil dat jongeren beschermd worden en gaat daarom vragen stellen aan de minister.