Stedendriehoek

Frans en Harry vervullen na hun pensioen een jongensdroom

APELDOORN - Werken in een pretpark behoort waarschijnlijk tot menig jongensdroom. Toen Frans Bongers (81) en Harry Hoving (76) met pensioen gingen, stond niets ze meer in de weg. Nu gaan ze wekelijks met plezier naar het pretpark om te werken. Mooie bijkomstigheid is dat het ook nog een leuk zakcentje oplevert.
Frans Bongers ging op zijn 55e al met pensioen. "Ik heb plaatsgemaakt voor een jongere collega die anders ontslagen zou worden." Eigenlijk nog te jong om thuis te zitten, zocht hij een baantje. Nu werkt hij al 23 jaar als portier bij een pretpark in Apeldoorn.
Van het scannen van e-tickets tot het helpen van bezoekers met vragen, Frans is vaak het eerste aanspreekpunt bij de ingang. "Ik was er een keer met mijn kleinzoon, en toen dacht ik dit lijkt me wel wat." Bongers werkt tijdens het seizoen- dat loopt van april tot oktober- ieder weekend. "Ik sta altijd te popelen om weer aan de slag te gaan. In de wintermaanden denk ik vaak: wat zal ik eens doen?"

Senioren geven vertrouwen

Er werken verhoudingsgewijs veel oudere mensen bij het pretpark. Dat is beleid. "Het geeft de mensen een veilig gevoel dat er oudere mensen bij de attracties staan. Die nemen hun verantwoordelijkheid. Letter beter op, kijken wat de kinderen doen", vertelt Harry Hoving. Hoving is al sinds 2008 aan het werk bij het pretpark. "Toen ging ik met de VUT en via een vriend van mij kwam ik hier terecht." Harry kent alle attracties op zijn duimpje en werkt dan ook meestal als 'aflosser.' Dat houdt in dat hij de andere werknemers aflost zodat die hun pauze kunnen nemen.
Voor het geld doen de mannen het niet. "Maar het is wel een fijn vakantiepotje.' Voorlopig blijven de mannen nog wel even doorgaan. "Zolang mijn gezondheid het toelaat blijf ik nog even", vertelt Hoving.
Bij pretpark Julianatoren in Apeldoorn worden gepensioneerden met open armen ontvangen. Bij het park werken zo'n vierhonderd mensen van 13 tot 83 jaar. Waarvan zo'n 150 gepensioneerden. De ouderen worden vaak doordeweeks ingezet, omdat de jongeren meestal beschikbaar zijn in het weekend. De ouderen worden ingedeeld op de 'comfortabele baantjes' bij een attractie bijvoorbeeld of als portier. Jongeren werken vaker in de horeca. De meeste ouderen werken op oproepbasis van 11.00 tot 16.30 uur.
Meer zien? Kijk dan hier de uitzending
Aflevering I Love De Achterhoek