Rijk van Nijmegen

Basisschoolkinderen zijn voor één dag wetenschapper

Basisschoolkinderen zijn voor één dag wetenschapper
Basisschoolkinderen zijn voor één dag wetenschapper © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Nijmeegse basisschoolleerlingen ervaarden dinsdag hoe het is om wetenschapper te zijn. Experts en docenten van de Radboud Universiteit gaven een inkijkje in hun werk, omdat de onderwijsinstelling dit jaar het honderdjarig jubileum viert. Rondom stadseiland Veur-Lent konden de kinderen zich bezighouden met verschillende onderwerpen, variërend van een heus archeologisch onderzoek tot biodiversiteitsexperimenten.
Eén van de kinderen die vandaag in de rol van onderzoeker mocht kruipen is Elise. "In heel veel dingen zit wetenschap en daarom vind ik deze dag interessant", zegt ze. Of ze later wetenschapper wil worden, is onzeker. "Nou, dat weet ik nog niet helemaal, daar ga ik nog een beetje over nadenken."
Klasgenootje Hanna weet zeker dat ze niet iets in de wetenschap wil doen. "Ik vind deze dag wel leuk, maar zelf lijkt het me een beetje te ingewikkeld om te doen. Al die formules en dingen uitzoeken, en zo. Ik hou het graag bij iets simpels." Voor Jitske is de wetenschap ook niets. "Het lijkt me niet echt iets voor mij, iets te druk of zo. Ik denk dat ik iets met dieren wil gaan doen".
Het doel van de dag was om kinderen kennis te laten maken met het vak van wetenschapper, vertelt Jan Baren-Nawrocka van de Radboud Universiteit. "Wetenschap is onderdeel van het leven geworden, dus het is belangrijk dat alle mensen een beetje een idee krijgen van wat wetenschap is, los van of ze dat zelf vervolgens ook gaan doen."