Achterhoek

Høkers treffen elkaar in Ulft: 'Normaal is geen hobby, maar mijn passie'

De Normaalbeurs werd druk bezocht.
De Normaalbeurs werd druk bezocht. © Omroep Gelderland
ULFT - Als 'Anhanger' van Normaal keek je zondagmiddag je ogen uit in Ulft. Duizenden unieke Normaal-spullen werden daar tentoongesteld of verkocht. Unieke collecties verlieten voor één keer de zolderkamers om te worden bewonderd door het publiek.
Petjes, T-shirts, stickers en zelfs de enige echte eerste handgeschreven platencontracten van de rockgroep; het was allemaal te vinden op de Normaalbeurs. Want, zo ziet ook organisator Erik Ramaker: "Op een gegeven moment zit er geen rem meer op. Een verzameling is eigenlijk nooit klaar. Dat zie je hier duidelijk."

'Mijn vrouw is nu ook besmet'

Gert Nijenhuis is met zijn vrouw vanuit Duitsland gekomen om de laatste objecten toe te voegen aan zijn collectie. "Ik plakte vroeger al veel krantenknipsels in." Daarmee begon op jonge leeftijd al zijn liefde voor Normaal. "Als je de oude høkers weer tegenkomt, is dat prachtig. Hartstikke mooi."
Naast Nijenhuis is ook zijn Duitse vrouw tussen de vele spullen aan het rondneuzen. "Die is dankzij mij ook besmet geraakt", vertelt de Achterhoeker. "In Duitsland hebben we elkaar leren kennen. Daar kun je niets aan doen. Maar ze gaat wél mee naar alle Normaal-bijeenkomsten." De taal is volgens hem helemaal geen probleem. "Als je maar boers genoeg praat, dan begrijpt ze alles."

Geen hobby, maar passie

Eén van de meest uitgebreide verzamelingen is die van Jan Donkers. "Mijn verzameling is dan ook geen hobby, het is echt passie. Ik ben fan van het eerste uur, bij het allereerste concert mocht ik nog niet eens naar binnen omdat ik te jong was. Maar vanaf het tweede concert was ik verkocht." Donkers' verzameling werd steeds verder uitgebreid, tot het niet meer in zijn zolderkamertje paste.
"Toen we gingen verhuizen heb ik met mijn vrouw afgesproken dat we een speciale ruimte zouden bouwen", vertelt de trotse Anhanger. "Ruimte voor Jan, stond er op de bouwtekeningen. Het werd niet mijn mancave, maar mijn eigen Normaal-museum." In de rest van het huis is er overigens niets van Normaal te zien, legt hij uit. "Dat hebben we samen afgesproken en dat snap ik eigenlijk ook wel van haar."
Nadat jong en oud de hele middag kon genieten van de vele objecten, werd de middag afgesloten met muziek. De 'Kisjeskearls' probeerden de energie uit de 40-jarige historie van Normaal neer te zetten. En die klanken waren een feest der herkenning voor de vele aanwezige Anhangers.