Rijk van Nijmegen

Nijmeegse bloemendief oorlogsmonument nog altijd spoorloos

De man op de fiets die bloemen stal bij het monument van Quick 1888 in Nijmegen.
De man op de fiets die bloemen stal bij het monument van Quick 1888 in Nijmegen. © Facebook/Quick 1888
NIJMEGEN - De fietser in Nijmegen die op Dodenherdenking bloemen stal bij een monument voor omgekomen leden van sportvereniging Quick is nog spoorloos. Dat zegt voorzitter van het hoofdbestuur Jo de Bruijn.
De club plaatste vrijdag op Facebook twee foto's van een man op een fiets. Hij nam bloemen mee die vijf minuten ervoor waren neergelegd bij het monument. Dat herinnert aan veertien Quickleden die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. De jongste van hen was 16 jaar.
Voorzitter De Bruijn van de omnisportvereniging kan er niet over uit. "Wie doet dit nou? Het was een klein bosje bloemen van misschien 20 euro."
Om de politie er bij te halen, gaat hem te ver. "Als er spullen bij ons worden gestolen of er zijn vernielingen, dan is het een ander verhaal. De politie is al druk genoeg, die ga ik hier niet mee lastigvallen."
Dat neemt niet weg dat de voorzitter het gedrag van de fietser 'ontoelaatbaar' vindt. "Je hebt met je vingers van andermans spullen af te blijven." Hij hoopt dat de fietser zich meldt bij de club voor een goed gesprek.

'Schandalig gewoon'

Op de Facebookpagina van de Nijmeegse omniclub zijn sommige reacties fel. De diefstal wordt onder meer schofterig genoemd. "Wat een respectloze, zielige oude man om dit te doen. Schandalig gewoon", reageert Jos. Femke probeert een verklaring te vinden voor het gedrag van de fietser: "Er is vast iets mis met deze meneer, waardoor hij niet weet wat hij doet."
Dat zou best kunnen, reageert de clubvoorzitter. "Maar dat zie je helaas niet op de beelden. Wat deed die man sowieso op ons terrein? Je komt pas bij ons over een lange oprijlaan."
Het monument bij Quick 1888 is een jaar geleden onthuld door burgemeester Hubert Bruls.