Gelderse Vallei

Zo klonk het herdenkingsconcert in Wageningen

Herdenkingsconcert Wageningen 2023
Herdenkingsconcert Wageningen 2023
WAGENINGEN - Een herdenkingsconcert op de avond van 4 mei in Wageningen. 'Klanken van medemenselijkheid' is het thema van het concert dat werd gehouden met bijdrages van Parool-columniste Natascha van Weezel. Ze vertelde het verhaal van haar grootouders in de oorlog.
Haar Joodse grootouders die door moed de oorlog overleefden. Onbekenden durfden hen op belangrijke momenten te helpen, zonder eigen belang. 'Empathie als sleutel naar de vrijheid', dat is wat Van Weezel met haar verhaal wil uitdragen.
Herdenkingsconcert in Wageningen
"Mijn grootouders zijn door hulp van een Zwitserse consul gered. Eerder waren zij gevlucht naar Lyon en zijn daar verraden. Mijn grootvader heeft toen gebluft tegen een Duitse officier dat hij niet Joods was, maar een bekende Zwitserse journalist. De officier telegrafeerde met de Zwitserse consul. Die vermoedde dat er Joodse mensen in de knel zaten en heeft mee gebluft. Daardoor zijn mij grootouders vrijgelaten."
Ook vanavond was voor Natascha van Weezel een spannende avond. "Het orkest had geen tijd meer om te oefenen, die wilden eerst eten. Dus zonder oefenen het podium op."

Overgang van herdenken naar vrijheid

Ook een bijzondere avond ook voor trompettist Thijs Musch uit Apeldoorn. Hij is een van de orkestleden van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Vlak voor het concert vertelde hij dat hij het concert ziet als een sleutel tussen de dodenherdenking en de vrijheid. "Het is een overgang tussen de twee dagen", aldus de trompettist.