Arnhem en omstreken

Droomcoalitie of wel heel conservatief, dit vinden de Gelderse jongerenpartijen

Jongeren van VVD en SGP zijn verdeeld over coalitie
Jongeren van VVD en SGP zijn verdeeld over coalitie © Omroep Gelderland
ARNHEM - Vijf partijen in een overwegend conservatief college. BBB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP onderhandelen over een Gelders college. De jongerenafdeling van de VVD is kritisch.
"Daar hebben we echt gemengde gevoelens bij", zegt de Gelderse voorzitter Pim Tolmeijer. "Voor belangrijke thema's voor jongeren zoals natuurherstel en klimaatbeleid ontbreekt echt een progressief geluid. We zijn bang dat deze coalitie de problemen niet gaat aanpakken en weer gaat doorschuiven naar volgende generaties."
Tolmeijer had liever een partij zoals de PvdA, Volt of D66 in de coalitie gezien. Hoe anders zien de jongeren van de SGP de samenstelling van deze vijf partijen. Daar gaat de vlag uit. "Dit is een droomcoalitie die we graag ook landelijk zouden zien. Het is een mooie coalitie waar de christelijke stem veel ruimte krijgt", zegt Gerbrand van Hoef.
Hij trok namens verschillende SGP-afdelingen de jongerencampagne. Zijn moederpartij zat de afgelopen jaren niet in de coalitie, maar was wel een samenwerkingspartner. "Daar mag wat ons betreft nu een schepje bovenop: in de coalitie. En wij denken dat dat in deze samenstelling ook echt mogelijk is."
De andere partijen zijn ook redelijk positief, zo kritisch als de VVD zijn ze in ieder geval niet. "Wij kunnen goed compromissen sluiten, het belangrijkste is dat Gelderland weer snel aan de slag kan. Ik denk dat het goed is dat de BBB heeft gekeken waar de meeste potentie zit", zegt Joost Langhout van het CDJA.

BBB Jong net opgericht

Voor de BBB is het allemaal nieuw, de jongerenafdeling bestaat net een week. Voorkeuren spreekt Casper Sanders van BBB Jong niet uit. "We moeten door een deur kunnen, kunnen praten en overleggen. Wij hebben goed contact met onze mensen die aan het onderzoeken zijn welke coalitie het moet worden en we hebben veel vertrouwen dat zij goede stappen zetten."

'Wachten op eindresultaat'

Ook bij de ChristenUnie volgt geen gepeperde mening. Arjan Westerveld van Perspectief (de jongerenorganisatie) wil eerst de uitkomsten zien. "Ik hoop wel dat de groene plannen van de afgelopen jaren doorgang kunnen blijven vinden. Ik ben benieuwd wat er uit gaat komen, eerst het eindresultaat maar zien. Er zitten veel partijen bij die in allerlei lagen veel hebben samengewerkt."
De onderhandelingen tussen de vijf partijen gaan deze week weer verder nu het meireces voorbij is. Wanneer de partijen er uit denken te zijn, is nog onduidelijk. Zulke onderhandelingen met veel partijen kunnen lang duren. Er moet over allerlei onderwerpen gesproken worden.
JOVD'er Tolmeijer hoopt dat zijn partij geen belangrijke thema's doorschuift. "Nee, neem echt verantwoordelijkheid en verschuil je niet achter de mitsen en maren van de haalbaarheid en betaalbaarheid. Ga echt doen wat nodig is."