Rivierengebied

Joods monument beklad: 'Hoe haal je het in je hoofd?'

Het Joods monument achter de voormalige synagoge in Culemborg.
Het Joods monument achter de voormalige synagoge in Culemborg. © Facebook politie Culemborg
CULEMBORG - Het Joods monument in Culemborg is eerder deze week beklad. Er stonden antisemitische leuzen op het object, laat de politie weten. Van de dader(s) is geen enkel spoor.
De politie zoekt daarom getuigen. De bekladdingen op het monument, achter de voormalige synagoge in Culemborg, werden afgelopen maandag ontdekt. Naast antisemitische teksten waren er ook "gekke erotische tekeningen" aangebracht op het monument, laat een gemeentewoordvoerder donderdag weten.
De gemeente Culemborg heeft vervolgens aangifte gedaan en het monument direct schoon laten maken, nadat de politie de bekladdingen had gezien. Er zijn wel foto's gemaakt van de leuzen en de tekeningen.
De politie is bezig met een onderzoek naar de bekladding. "We zijn op zoek naar mensen die mogelijk iets hebben gezien of gehoord, of beelden hebben uit de omgeving", staat te lezen op social media. De politie zegt veel reacties binnen te hebben gekregen van mensen die verbolgen over de acties.

'Hoe haal je het in je hoofd?'

Burgemeester Gerdo van Grootheest van Culemborg noemt de bekladding 'afschuwelijk'. "Hoe haal je het in je hoofd? Aan de vooravond van de herdenking waarbij we stilstaan bij het verdriet en de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. En dan is er iemand of zijn er mensen die dit doen."
Hij vervolgt: "Dit soort daden zorgt anno 2023 opnieuw voor groot verdriet. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Op het monument staat ‘Mensen haten als ze niet begrijpen’. Een wijze boodschap aan ons allen."