Gelderse Vallei

Het wordt de warmste dag van 2023 (tot nu toe)

Jongen geniet van het mooie weer met een ijsje.
Jongen geniet van het mooie weer met een ijsje. © ANP
WAGENINGEN - Dodenherdenking en de viering van 5 mei laten op weergebied twee verschillende gezichten zien. Het gaat van de eerste warme dag van het jaar tot onweersbuien.
Dodenherdenking belooft een mooie dag te worden, vertelt weerman Johnny Willemsen van Weerplaza: "Vandaag heel veel zon." De temperatuur bereikt zelfs een recordhoogte voor dit jaar: "Ruim 20 tot 22 graden in Gelderland', aldus onze weerman.
Die temperatuur van 20 graden zal rond 15.00 uur bereikt worden. "En daar kunnen we van genieten tot een uur of acht vanavond."
Dat betekent dus dat we in Gelderland de eerste officiële warme dag van dit jaar hebben. "Ik denk dat het in De Bilt ook 20 graden gaat worden. Dat is de officiële die voor het hele land geldt. Zuid-Nederland heeft heel lokaal al een keer 20 graden gehad. In Limburg kan het nu 23 graden worden. Maar voor Midden-Nederland en voor Gelderland is het de eerste twintiger van het jaar."

Groot verschil op één dag

Gelderland heeft een koude nacht achter de rug, maar er was geen nachtvorst zoals een nacht eerder: "Onder de 0 graden kwam het niet, maar het was wel aan de frisse kant, 4, 5 graden, aan de grond 2.", vertelt de weerman: "Het verschil in deze tijd van het jaar is groot. 's Ochtends maar 4 en 's middags 21."

Nat en onweer

Terwijl dodenherdenking dus warm, droog en vrij windstil verloopt, verandert dat voor de nationale viering van 5 mei. En die verandering begint vannacht, aldus Willemsen: "Vanavond is het nog droog. Vannacht kunnen wat onweersbuien over Gelderland trekken."
En ook overdag kan het behoorlijk nat worden: "Vooral morgenmiddag staan er weer nieuwe buien op het programma. Daar kunnen ook wat flinke onweersbuien tussen zitten. Met flink wat regen in korte tijd." Hoe laat en waar die buien dan vallen, is nog lastig aan te geven voor de weerman. "Dat is jammer en lastig vanwege 5 mei en de festivals."