Gelderse Vallei

Vrouw die moord op ex-man beraamde moet de cel in

Een keukenmes ter illustratie
Een keukenmes ter illustratie © Pexels, Markus Spiske
EDE - Een 38-jarige vrouw uit Ede is door de Arnhemse rechtbank veroordeeld voor het beramen van een moord op haar ex-man. De politie liep de vrouw tegen het lijf bij een bushalte, waar ze betrapt werd met een groot keukenmes. Ze krijgt een celstraf van 445 dagen waarvan 300 voorwaardelijk.
De vrouw stuurde in oktober 2022 meerdere WhatsApp-berichten naar haar buurvrouw waarin ze aankondigde haar ex-man te vermoorden. Ze hield de buurvrouw via de berichtendienst op de hoogte van haar reisplan met het openbaar vervoer. De buurvrouw verwittigde de politie, die haar kon inrekenen. De arrestatie vond plaats bij een bushalte, waar de vrouw met een groot keukenmes op de bus stond te wachten.

Geen herinneringen

De vrouw verklaarde later dat ze zich niets meer van haar actie kon herinneren. De rechtbank veroordeelt haar toch, omdat zij vindt dat er sprake is van voorbereiding van moord. De rechtbank acht bewezen dat ze planmatig te werk ging omdat ze een mes bij zich had met de bedoeling daarmee haar ex-man te vermoorden.
Een psycholoog constateerde dat de vrouw tijdens het incident aan meerdere stoornissen leed. Het verband tussen de stoornissen en haar handelingen kan volgens de psycholoog niet met zekerheid gelegd worden, omdat ze zelf geen herinneringen aan het incident heeft. Volgens de rechtbank was de vrouw sterk verminderd toerekeningsvatbaar toen ze de feiten pleegde.

Straf had veel hoger kunnen zijn

Daar heeft de rechtbank in de strafbepaling rekening mee gehouden. De officier van justitie eiste namelijk 745 dagen celstraf waarvan 600 dagen voorwaardelijk. Dat worden er 445, met 300 dagen voorwaardelijk.
Het onvoorwaardelijke deel van haar celstraf zat de vrouw echter al in voorarrest uit, waardoor ze niet opnieuw de gevangenis in hoeft. In haar proeftijd van 3 jaar moet de vrouw klinische behandeling volgen. Tijdens de zitting vertelde de vrouw dat zij zelf niets liever wil dan behandeling en begeleiding. Zij is zelf erg geschrokken van het incident.