Rivierengebied

Sluipverkeer teistert dorpen, lokale partij biedt petitie aan in Den Haag

'File op A2 of A15 zorgt voor sluipverkeer in Betuwse dorpen'
'File op A2 of A15 zorgt voor sluipverkeer in Betuwse dorpen' © ANP
WAARDENBURG - Zelfverzekerd en met een petitie die ruim duizend keer is ondertekend gaan Petra van Kuilenburg en haar fractiegenoten vandaag naar de Tweede Kamer. Ze willen aandacht voor het vele sluipverkeer dat de gemeente West Betuwe teistert als er files staan op de snelwegen A2 en A15.
"Alles loopt vast. Als inwoner kun je zelf niet meer thuiskomen", verzucht Van Kuilenburg van de politieke partij Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe. Bij files op de A2 of A15 zoekt het verkeer een kortere route en die gaat vaak dwars door de dorpen Beesd, Waardenburg, Tuil, Haaften. Behalve dat het zorgt voor veel ergernis, zijn er zorgen over gevaarlijke situaties.

Zorgen over hulpdiensten

"Het belangrijkste is dat de hulpverlening er door kan", zegt Van Kuilenburg. "In onze gemeente lopen landweggetjes die heel smal zijn. Daar kun je moeilijk passeren. Als het vaststaat, hoe kunnen de hulpdiensten er dan langs?", vraagt de lokale politica zich af. "We hebben het meegemaakt met een ambulance, maar daar lag toen gelukkig geen patiënt in."
Hulpdiensten van de Veiligheidsregio Gelderlands-Zuid ervaren weinig hinder van eventueel sluipverkeer, reageert een woordvoerder op vragen van Omroep Gelderland. "Er hebben zich dan ook geen zorgwekkende situaties voorgedaan." De politie laat weten niet inzichtelijk te hebben of het sluipverkeer bij haar een rol speelt.

Stikstof dwarsboomt verbreding

Hoe dan ook, er moet iets gebeuren, vindt fractievoorzitter Van Kuilenburg. Plannen om de problematiek op de A2 aan te pakken zijn in de ijskast gezet vanwege de stikstofproblematiek. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet, vanwege een tekort aan stikstofruimte, keuzes maken welke knelpunten in Nederland aangepakt worden en welke niet. De verbreding op de A2 moet nog wachten. Met het overhandigen van de petitie wil Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe het dossier onder de aandacht brengen, onder meer in de hoop dat dit stuk snelweg hoger op het prioriteitenlijstje van het ministerie komt te staan.
Ook moet er volgens Van Kuilenburg een calamiteitenplan komen als er een noodsituatie in één van de dorpen is, maar de wegen onbegaanbaar zijn voor hulpdiensten, omdat ze dichtgeslibd zijn. "De veiligheid van onze inwoners is in het geding", stelt ze.
Op 31 mei wordt de petitie besproken in de Tweede Kamer.

De gemeente West Betuwe begrijpt de zorgen van inwoners over het sluipverkeer, reageert wethouder Jacoline Hartman. "Met verkeer remmende maatregelen zoals drempels en wegversmallingen brengen we de snelheid op lokale wegen omlaag en maken zo deze routes minder aantrekkelijk voor doorgaand verkeer. En daardoor zorgen we voor een veiligere route voor bestemmingsverkeer zoals omwonenden en de vele scholieren", zegt ze.