Arnhem en omstreken

Mooi weer: dit kan je gratis in de vakantie doen

Wandelaars op de heide.
Wandelaars op de heide. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het is alweer de laatste week van de meivakantie. Deze week wordt nog mooi weer verwacht, de temperatuur stijgt waarschijnlijk naar maximaal 21 graden. Dat is een fraaie gelegenheid om erop uit te gaan.
Hieronder zijn een paar gratis uitjes op een rij gezet.

Trap hem aan

Onze provincie heeft misschien wel de mooiste fietsroutes die er in Nederland te vinden zijn. Zo kan je in de omgeving van jouw stad of dorp een rondje maken, maar je kan ook naar een natuurgebied. Denk aan de Posbank, de Veluwe, het Speuldersbos of de bossen bij Paleis Het Loo. Neem een flinke fles water mee, wat bammetjes en zorg voor een fijn zadel. Voel vervolgens de wind door je haren wapperen.
Liever de benenwagen? Ook dan zit je in onze provincie goed! Maak een wandeling door het bos of door een park. Geniet van de omgeving en de natuur. Veel bossen hebben aan de rand van het gebied een gratis parkeerplek. Natuurmonumenten heeft zelfs speciale plekken waar kinderen kunnen spelen in de natuurgebieden. Natuurmonumenten noemt het 'Speelnatuur van OERRR'.

Spotgoedkoop

Voor de vroege vogels: op zoek naar wild! In veel natuurgebieden is ook wild te vinden, denk aan damherten, edelherten, reetjes of zwijnen. Vanaf zonsopkomst ben je vaak welkom in natuurgebieden en dat is dan ook het moment om te spotten. Ben je meer een avondmens? Geen probleem, want met de schemering heb je ook kans om wild te zien. En neem een verrekijker mee. Dat heeft zijn voordelen.
Let op: je bent vaak welkom in natuurgebieden vanaf zonsopkomst en tot zonsondergang. Mocht je er eerder of later nog zijn, bestaat de kans dat je een boete krijgt. En dan is het niet gratis.
Of neem zonnebrand mee (en vergeet jezelf niet in te smeren), zwemkleding en handdoeken en ga naar het water toe. In Gelderland zijn veel strandjes te vinden waar je met de fiets gratis naartoe kan gaan. Met de auto moet je vaak betalen voor het parkeren.

Schat zoeken

Het concept is al een aantal jaar oud, maar blijft leuk om te doen: geocaching. Het enige wat je eigenlijk nodig hebt is een smartphone met de Geocaching-app en een pen. Je kan op zoek naar een geocaches, de schatten. Over heel de wereld zijn er al drie miljoen van die schatten verstopt, en ook in Gelderland zijn er genoeg te vinden.