Gelderse Vallei

Megaroofvogel doodgereden door trein

De lammergier werd dood gevonden naast het spoor.
De lammergier werd dood gevonden naast het spoor. © Omroep Flevoland
WAGENINGEN - De lammergier die boven de Veluwe vloog, is zaterdagavond dood gevonden bij het spoor in de buurt van Almere. De vogel is tegen een trein aangevlogen.
Uit sectie op de Wageningen University & Research maandag is gebleken dat de lammergier misschien al beschoten was. Daar wijzen tekenen in het verenpatroon op. "Vandaag worden nadere röntgenfoto's gemaakt om te kijken of er hagelresten in het lichaam zijn", vertelt voorzitter Hans Pohlmann van de Vulture Conservation Foundation.
Bekijk hier hoe ecoloog Hugh Jansman het dier onderzoekt:
Megaroofvogel doodgereden

'Gevolgd met GPS'

Hij is ook degene die de dode vogel heeft gevonden. "Wij volgen in heel Europa honderden vogels met GPS. Zo ook bij deze lammergier. Als de vogel zich niet meer beweegt, krijgen we een melding. Ik zag de locatie direct naast het spoor, dan weet je dat het door de impact met een trein komt."
"De lammergier had nagenoeg alle botten gebroken, ook de schedel en ruggengraat. We hebben monsters genomen van de lever, nieren en spieren. Dat wordt in het lab geanalyseerd op chemische stoffen. Zo krijgen we een beeld van waar de vogel tegenaan is gelopen."
Het vrouwtje, die Mojo heette, was ongeveer een jaar oud. Zaterdagmorgen was de vogel nog boven de Veluwe gesignaleerd.