Arnhem en omstreken

Paul vindt dat geweld soms moet kunnen

Politici worden steeds vaker bedreigd.
Politici worden steeds vaker bedreigd. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Politici worden steeds vaker bedreigd, ziet het OM. Bij het Team Bedreigde Politici (TBP) verdubbelde het aantal meldingen vorig jaar bijna tot 1125, ten opzichte van 588 het jaar daarvoor. Ook bij Omroep Gelderland komen regelmatig bedreigingen binnen, in reactie op politici die aan het woord komen. Waarom doen mensen dat? De extreemlinkse activist Paul Treanor reageerde op vragen van ons, naar aanleiding van oproepen tot geweld die hij deed.
Treanor is heel open over zijn standpunt dat geweld tegen rechtse groeperingen onder omstandigheden legitiem is. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om FvD-politici die volgens hem anti-transgenderuitingen doen, iets dat volgens Treanor beantwoordt moet kunnen worden met geweld. 'Gehate, en onderdrukte minderheden' moeten door het gebruik van geweld af kunnen dwingen dat de staat ze bescherming biedt, meent hij.
Dat het hem met name om de bescherming van trensgenders te doen lijkt, heeft volgens Treanor niets te maken met persoonlijke ervaringen. "Het is een voorbeeld van een gehate, gemarginaliseerde, kwetsbare en machteloze minderheid. De democratische rechtsstaat laat het afweten bij de bescherming van zulke minderheden."

Debat over geslachtsregistratie

Begin dit jaar stuurde hij een e-mail aan onder meer burgemeester Ahmed Marcouch en Omroep Gelderland met een oproep tot geweld die hij eerder aan het Almeerse FvD-raadslid Brent Hadderingh stuurde. Dat deed hij naar aanleiding van het optreden van het Arnhemse FvD-raadslid Gino Luurssen in het uit de hand gelopen debat over de vraag of geslachtsregistratie voor transgenders moet worden vergoed.
Volgens Treanor bleek uit de reactie van Marcouch op de veelbesproken uitlatingen van Luurssen, dat de burgemeester 'echt niet op de hoogte is van de escalatie en toenemende spanningen, zoals in de VS'. Dat was voor Treanor reden om zijn mails aan hem te richten. "De kwestie transgender/drag is nu de voornaamste motor van de polarisatie in de VS. Die moet echt niet worden onderschat. Die leidt tot bewapening, milities en school shootings", stelt hij.

Paginalange betogen

Op vragen over het hoe en waarom van zijn actie antwoordt Treanor uitvoerig en met paginalange betogen waarin hij onder meer uitlegt waarom partijen als Forum voor Democratie verboden zouden moeten worden en wanneer geweld tegen rechtse partijen toegestaan zou zijn. Naast FvD noemt hij ook PVV en SGP als 'risicopartijen'. Zijn ideeën laten zich dan ook moeilijk beknopt samenvatten, maar zijn zeker als zeer extreem te bestempelen.
Die veelheid aan achtergrondinformatie geeft hij bewust. "Alles wordt zorgvuldig geformuleerd om stand te houden bij de rechtbank", legt Treanor uit.
Politie en OM zijn namelijk op de hoogte van het gedachtegoed en de uitspraken van Treanor. Hij geeft aan zijn 'brieven over de verdediging van geweld' zelf naar het Openbaar Ministerie te sturen. "Omdat het OM over vervolging beslist." Ook is het TBP volgens Treanor op de hoogte van zijn voornemen om op te roepen tot de moord op Thierry Baudet.
Toch hoorde hij nog niet veel van het OM, legt Treanor uit. "De politie is de laatste jaren wel eens aan de deur geweest, maar dat ging vooral over aanmeldingen van demonstraties. In het verleden ben ik ooit aangehouden vanwege het bepleiten van de doodstraf."

Woorden in plaats van geweld

Is het niet veel beter om woorden met woorden te bestrijden, in plaats van geweld te legitimeren? Ook al ben je het nog zo met hartgrondig met iemand oneens? "Dit zijn twee verschillende kwesties. Bij het gebruik van geweld gaat het om de vraag of het geweld legitiem is, op zichzelf, en dat wordt niet bepaald door eventuele alternatieven."
Krijgen we niet een hele gevaarlijke samenleving als de ene groep meent geweld te mogen gebruiken tegen andere groepen of individuen? "Die hebben we al. Kijk op de sociale media."
Treanor geeft aan ook zelf in bepaalde gevallen bereid te zijn geweld te gebruiken. Ook daar zou het OM volgens hem van op de hoogte zijn. Hoewel hij dus open is over zijn ideeën en voornemens, wil Treanor verder geen foto's of andere persoonlijke informatie van zichzelf delen uit angst voor doodsbedreigingen en doxing.
Mocht het naar aanleiding van zijn e-mails tot een geweldsescalatie komen zoals hij die heeft beschreven, dan vindt Treanor ook dat hij daarvoor verantwoordelijk is. "En daarom zal het OM mij ervoor vervolgen."

Zowel de politie als het Openbaar Ministerie (OM) geven aan vanwege privacy niet op individuele aangiftes en onderzoeken zoals die rondom Paul Treanor in te kunnen gaan.

Bedreigingen van lokale bestuurders zoals burgemeesters of gemeenteraadsleden worden opgepakt door de regionale politie-eenheden, in overleg met het OM. “Het maakt daarbij in de basis niet uit of het een commercieel directeur, een gemeenteraadslid of jouw buurman is. Wel is het zo dat bij bedreiging van politici ook sprake is van aantasting van de democratie. Dat is een ernstig feit, dat hoog wordt opgenomen en dat kan wel strafverzwarend werken”, stelt OM-woordvoerder.

Het bedreigen van politici is dus geen op zichzelf staand strafbaar feit en een dergelijk vergrijp gaat dus onder de noemer ‘bedreiging’ de boeken in, vult een politiewoordvoerder aan. Aparte cijfers hierover, zijn er dus niet. Ook is niet alles dat bedreigend overkomt volgens de politie direct een strafbaar feit. “Als iemand bijvoorbeeld zegt dat hij weet waar je kind op school zit, dan komt dat bedreigend over. Maar het is ook een feitelijke waarheid.”

Waar wel specifiek meldingen over bedreigingen aan het adres van politici binnenkomen en worden afgehandeld, is bij het Team Bedreigde Politici (TBP). Dat valt onder de regionale recherche van politie-eenheid Den Haag. Onder hun verantwoordelijkheid vallen onder meer de ministers, staatssecretarissen en Kamerleden.

Daar is een explosieve stijging van het aantal meldingen te zien. Namelijk 1125 vorig jaar, waar dat er 2021 nog 588 waren. 889 van die meldingen werden als strafbaar beoordeeld, tegenover 373 het jaar daarvoor. “Het bedreigen van politici is een hardnekkig probleem”, ziet het OM.

In de recent verschenen voorjaarsnota kondigt het kabinet aan extra geld vrij te maken voor het bewaken van bedreigde personen, oplopend tot 112 miljoen euro vanaf 2027.

Burgemeester Ahmed Marcouch wilde niet reageren op vragen over dit onderwerp.