Rivierengebied

Hoe de wereldberoemde schilder Manet aan zijn Zaltbommelse vrouw Suzanne kwam

ZALTBOMMEL - De Ridders van Gelre snuffelen graag rond in Gelderse musea en kastelen, want daar kun je de geschiedenis nog echt áánraken. Ze vinden er unieke voorwerpen die ons meevoeren naar het rijke verleden van Gelderland. Vandaag de trouwakte van een wereldberoemde schilder.
In het Regionaal Archief Rivierenland ligt een heel bijzonder document. Het is de huwelijksakte van de befaamde Franse schilder Édouard Manet, die in 1863 in Zaltbommel trouwde met de Zaltbommelse Suzanne.
Edouard Manet
Edouard Manet © bron onbekend
Maar hoe komt een Franse schilder aan de dochter van een Bommelse stadsbeiaardier? Dat is een heel verhaal.

Betoverend carillionspel

Op een mooie dag in 1842 vaart de pianist Franz Liszt op een schip over de Waal naar Den Haag om daar een concert te geven. Ter hoogte van Zaltbommel wordt hij getroffen door de heldere klanken van een carillon. Hij vraagt de schipper om aan te leggen en gaat op het geluid af. In de gasthuistoren treft Liszt beiaardier Carolus Leenhoff en zijn 13-jarige dochter Suzanne.

Parijs, stad van de liefde

Suzanne speelt ook wat op de piano en het verhaal gaat dat Liszt zo onder de indruk is, dat hij het meisje aanraadt om les te geven in Parijs. Zo gezegd, zo gedaan, in 1840 verhuist Suzanne met haar moeder, broers en zussen naar Parijs. Daar gaat ze pianolessen geven, onder anderen aan de jongere broers van de schilder Édouard Manet.
Mevrouw Manet achter de piano, geschilderd door Edouard Manet
Mevrouw Manet achter de piano, geschilderd door Edouard Manet © bron Musée d'Orsay
Rond 1849 krijgen Suzanne en Édouard een relatie, Suzanne is dan 20 jaar. En in 1852 bevalt Suzanne van een zoon, Léon. Als vader geeft zij ene Koëlla op, maar Édouard Manet wordt zijn peetvader. Hij schildert Léon maar liefst vier keer en wijst hem ook aan als erfgenaam. Veel biografen geloven dan ook dat Manet de vader is.
De zoon van Suzanne spelend op een fluit
De zoon van Suzanne spelend op een fluit © Musée d'Orsay

Eindelijk trouwen

De ouders van Manet zijn tegen een huwelijk, dus Suzanne en Édouard kunnen pas trouwen als vader Manet dood is. In 1863 is het zover, de twee trouwen op 28 oktober van dat jaar. Eerst in het stadhuis van Zaltbommel en daarna wordt hun huwelijk ingezegend in de Sint-Maartenskerk. Het echtpaar gaat in Parijs wonen en Manet legt zijn vrouw meerdere keren vast op het witte doek.
En zo werd een Bommelse beiaardiersdochter de muze van een Parijse schilder.
Ridder René bestudeert de trouwakte van Manet en zijn Suzanne

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl

Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.