Stedendriehoek

Zwemmende koe houdt hulpdiensten lang bezig

Hulpverleners proberen de koe te vangen.
Hulpverleners proberen de koe te vangen. © Luciano de Graaf
VOORST GEM VOORST - Een jonge koe besloot maandagavond een stukje te gaan zwemmen in recreatieplas Bussloo. De boer en de brandweer hadden anderhalf uur de handen vol om het dier weer op het droge te krijgen. "Hij is bijna naar de overkant gezwommen."
Bekijk hier hoe de koe de hulpdiensten bezig hield.
De koe liet zich niet zomaar vangen
"Hij stond vanmorgen weer fris en fruitig op. Hij heeft goeie gymnastiek gehad", zegt Richard Plante. Hij is eigenaar van de koe en moet lachen als Omroep Gelderland belt: "Ik weet wel waarvoor je belt. Hij staat weer heel warm in de stal, na zijn avontuur."

Wei aan het water

Plante werd maandagavond gebeld dat er een koe van hem in het water stond en hij dacht: "Het zal toch niet dezelfde zijn? Een paar weken geleden stond er ook al een koe in het water. Maar dat bleek een andere."
Het is voor hem ook een uitzonderlijke gebeurtenis: "We hebben die wei nu een jaar of tien en dit is nog nooit gebeurd. En nu twee keer in een paar weken tijd. De wei ligt over een lengte van zo'n 400 tot 500 meter aan het water van recreatieplas Bussloo."

Een zwemmende koe: Niet normaal!

Plante denkt niet dat het jonge dier vrijwillig het water is ingegaan: "Dat is wel uitzonderlijk. Een koe gaat niet uit zichzelf het water in. Bij uitzondering soms, als het heel warm is om verkoeling te zoeken."
Hij denkt dan ook dat er een andere reden is: "Er lopen vijf jonge dieren bij elkaar. Misschien dat die hem erin hebben geduwd. Of dat ie geschrokken is. Hij is bijna naar de overkant gezwommen."

Redders te water

Met vereende krachten kon de koe uit het water gehaald worden: "De brandweer heeft daar goed bij geholpen. Normaal is het voor hen klaar, als het dier uit het water is. Maar nu bleven ze helpen om hem ook te vangen en naar de stal te brengen." Plante was blij met die hulp: "Hij is gelukkig niet heel wild, maar het valt dan toch niet mee om hem te vangen. Normaal doe je dat ook met behulp van een machine, maar die kunnen daar op Bussloo niet komen. Dus nu kwam het aan op mankracht en hebben we hem met een touw kunnen vangen."

Eind goed, al goed

"Toen hij uit het water kwam, stond ie wel wat te rillen. Hij was helemaal nat. Maar toen we hem gevangen hadden, was ie al weer op temperatuur", vertelt Plante: "Hij heeft afgelopen nacht droog op stal gestaan. We hebben ze op stro staan. Een koe wordt wel eens vaker nat. Je moet alleen zorgen dat ie niet op de tocht staat."
Plante heeft wel wat van de zwemavonturen van zijn jonge koeien geleerd: "We gaan even kijken of we hem weer naar die wei doen. Of naar een andere wei."
Het is niet duidelijk of de koe een bommetje heeft gedaan.