Achterhoek

Anniek schrijft over hoop en herstel na ziekte van lyme

Anniek schreef een boek over haar strijdt tegen de ziekte van lyme
Anniek schreef een boek over haar strijdt tegen de ziekte van lyme © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Doodziek en 19 jaar oud is de Doetinchemse Anniek Reijmer als ze terugkomt van haar vakantie in Mexico. Ze belandt in een medische molen en artsen weten niet wat er met haar aan de hand is. Tot ze in 2012 haar bloed opstuurt naar een lab in Duitsland. Ze blijkt de ziekte van lyme te hebben. Anniek leek ten dode opgeschreven, maar elf jaar later gaat het goed met haar en beschrijft ze haar bijzondere verhaal in een boek.
“Ik voelde heel sterk dat ik mijn verhaal aan de wereld wilde vertellen, maar wel met een bepaalde boodschap”, zegt Anniek. “Hoe ga je om met tegenslagen en hoe houd je je gedachten positief? Dat is wel de rode draad door mijn verhaal.”
Het is de zomer van 2009 als Anniek op vakantie is in Mexico en heel erg ziek wordt. “Ik dacht dit is een tropische ziekte en gaat vanzelf wel weer over”, vertelt Anniek. Eenmaal in Nederland blijkt het niet beter met haar te gaan en komt ze terecht in een medisch circuit.
Pas drie jaar later wordt duidelijk dat Anniek de ziekte van lyme heeft, dat je kan oplopen door de beet van een besmette teek.

'Niet gehoord en begrepen'

“Het meest intense vond ik de periode dat ik moest strijden om gezien te worden door medici”, zegt Anniek. “Ik werd niet gehoord en niet begrepen.” Zo werd Anniek in Nederland negatief getest op de ziekte van lyme en in Duitsland en België was de test wel positief.
“Dan wordt er gewoon gezegd dat er niks met je aan de hand is. Alle deuren gaan dan voor je dicht”, aldus Anniek. De wereld voor Anniek werd klein. Ze was oververmoeid, had hevige spier- en hoofdpijn, plus een extreem lage bloeddruk. Op een gegeven moment kon ze niet meer praten en niet meer lopen. Ze kon alleen nog maar liggen in bed. “Ik at en ik lag en dat was het. Ik probeerde mee te liften op andermans leven, zodat ik daar op door kon fantaseren. Het was voor mij letterlijk overleven.”

Behandeling in Amerika

Met een stichting die wordt opgezet voor Anniek kan ze uiteindelijk voor een behandeling naar Amerika. Daar kreeg ze medicatie en antibiotica op basis van bloedcontroles. “Iedereen heeft zich ingezet om dat te kunnen bekostigen”, zegt Anniek. “De behandeling kostte 20.000 euro per maand. “Ik kreeg er door mijn ziekte weinig van mee, maar achteraf was het zo overweldigend.”
Artsen in Amerika vinden het wonderlijk dat Anniek nog leeft. “Die behandeling is uiteindelijk echt de omslag in mijn leven geweest. Toen besefte ik dat nog niet zo, maar als ik er nu op terugkijk was het echt kantje boord”, aldus Anniek.
Bij thuiskomst ging Anniek stapje voor stapje vooruit. “Ik moest alles opnieuw leren. Ik moest opnieuw leren lopen, communiceren, boodschappen doen, ja wat eigenlijk niet. Ik noem het zelf wel eens Anniek 2.0. Het heeft mij compleet veranderd als mens.”

Levensverhaal

Met het boek ‘Een wonder dat ik hier nog zit’ wil Anniek andere mensen inspireren. “Wat je ook meemaakt, het komt echt goed en het gaat voorbij. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is, maar er zit in veel mensen zo’n enorme kracht dat je soms zelf niet weet dat je erover beschikt.” Alles bij elkaar is Anniek blij met het resultaat. “Het voelt echt als mijn levensverhaal en mijn levenswerk.
Zo verwoestte lyme het leven van Anniek