Rivierengebied

Luchtalarm niet getest na protest kinderen

Kinderen van de St. Odradaschool schreven een brief aan de burgemeester.
Kinderen van de St. Odradaschool schreven een brief aan de burgemeester. © Omroep Gelderland
ALEM - Het broedende ooievaarskoppeltje op het luchtalarm in Alem kreeg vandaag niet de schrik van hun leven. Waar alle andere luchtalarmen op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur werden getest, bleef het in Alem muisstil. En dat zorgde voor een grote grijns op het gezicht bij leerlingen van groep 7 en 8 van de St. Odradaschool.
Vanuit hun leslokaal zagen ze de afgelopen weken dat het luchtalarm populair was bij ooievaars. Er werd af en aan gevlogen met takjes om een nest te bouwen. De kinderen gaven de ooievaars zelfs liefkozend een naam: Kiki en Bert.
Met de naderende eerste maandag van de maand kwam er bij de kinderen ook bezorgdheid. Want zouden de ooievaars niet schrikken van zo'n gillend luchtalarm en daardoor het nest verlaten? Juffrouw Michal Janssen bedacht daarom begin april een taalles waarbij iedere leerling een formele brief schreef naar de burgemeester.
De broedende ooievaars op het luchtalarm in Alem
De broedende ooievaars op het luchtalarm in Alem © Omroep Gelderland
"We hebben gevraagd of het luchtalarm drie maanden niet kan worden getest, want dan hebben de jonge ooievaars ook de kans om uit te vliegen", vertelt Janne. "Ze krijgen straks ook baby ooievaars en het is wel heel mooi om die te zien uitvliegen."

'Kom met goede argumenten'

Juffrouw Michal gaf haar kinderen bij het schrijven ook de tip om met goede argumenten te komen. "Na enig speurwerk kwamen ze erachter dat er in het Overijsselse Raalte ook een keer een luchtalarm drie maanden niet is getest vanwege broedende ooievaars. Dat gaf hoop."
Bekijk de beelden uit Alem:
Geen luchtalarm
Na overleg tussen de gemeente Maasdriel en de brandweer kwam het hoge woord er vrijdag 21 april uit. De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid test het luchtalarm in Alem de komende drie maanden niet. Wanneer er zich wel een ramp voordoet, dan zal het luchtalarm in Alem alsnog worden ingezet. Broedende ooievaars of niet.