Gelderse Vallei

Man moet cel in na verkopen illegaal vuurwerk

Ter illustratie.
Ter illustratie. © Pixabay
EDE - Een 59-jarige man uit Ede is veroordeeld voor de verkoop van illegaal vuurwerk. Hij verkocht in elkaar geknutseld vuurwerk aan een minderjarige die bij het afsteken daarvan gewond raakte.
Ludwig K. verkocht in oktober 2021 illegaal vuurwerk aan een 14-jarige jongen. Toen deze koper een nieuwe bestelling plaatste, stopte K. als 'cadeautje' een zogeheten bodenblitz in de tas. Aan dat vuurwerk had hij zelf een lont gemaakt.
Zo'n bodenblitz is professioneel vuurwerk dat normaal met een elektronische ontsteking wordt afgestoken. Het was ook veel zwaarder dan de jongen had besteld.
K. had via een filmpje op YouTube geleerd hoe je een lont aan de bodenblitz moest bevestigen. Zelf had hij dit vuurwerk nog nooit afgestoken. De politie ontdekte in zijn tussenwoning in Ede 493 kilo illegaal vuurwerk.
Toen de jongen het afstak, ging het vuurwerk binnen een seconde af. Hij raakte hierbij gewond en werd met een ambulance afgevoerd. K. wist dat de bodenblitz een forse explosie veroorzaakte, maar had de jongen hierover niet ingelicht. Die mist sindsdien een deel van één van zijn vingers en houdt mogelijk een piep in zijn oren.

Lagere straf

Een 59-jarige verkoper uit Ede is bij de rechtbank in Zwolle tot 378 dagen cel waarvan 360 dagen voorwaardelijk veroordeeld. De rechter legde een veel lagere straf op dan de twee jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk die het Openbaar Ministerie eiste. "De verdachte maakte een terneergeslagen en oprecht berouwvolle indruk op de rechtbank", aldus de rechter. Ook had K. nog geen strafblad.
Naast de celstraf kreeg hij ook 240 uur taakstraf opgelegd. Hij moet het slachtoffer ruim 14.500 euro schade vergoeden.