Rivierengebied

Bijna 78 jaar na atoombom nieuw monument in Nagasaki, met dank aan Rob

Rob Schouten en het monument in Nagasaki.
Rob Schouten en het monument in Nagasaki. © Rob Schouten
HORSSEN - Hij overleefde in 1945 de atoombom op Nagasaki: krijgsgevangene Everhard Schouten. Zijn zoon Rob Schouten uit Horssen nam het initiatief voor een monument voor alle 548 krijgsgevangenen van kamp Fukuoka 14b. Bijna 78 jaar na het bombardement is het zover: volgende week wordt het monument in de Japanse stad onthuld.
Zijn Indische vader werd als 21-jarige soldaat krijgsgevangen gemaakt, nadat Nederlands-Indië zich had overgegeven aan Japan. "Met honderden andere krijgsgevangenen werd hij verscheept naar Japan. In Nagasaki moesten ze dwangarbeid verrichten op de scheepswerf van Mitsubishi. De omstandigheden waren mensonterend. Gevangenen werden gemarteld en leefden onder erbarmelijke omstandigheden", vertelt Schouten.
Op 9 augustus 1945 gooiden de Amerikanen atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. "Mijn vader had het geluk dat hij op dat moment in een loopgraaftunnel aan het werk was. Hij herinnerde zich de lichtflits nog van de bom die zo’n 1800 meter verderop tot ontploffing kwam. Door de schok die daarop volgde, raakte hij bewusteloos. Toen hij bijkwam en uit de loopgraaf kroop, zag hij dat heel Nagasaki in brand stond. Overal zag hij duizenden doden en gewonden." Niet lang daarna gaf Japan zich over, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende.
Robs vader zat in een Japans krijgsgevangenenkamp

Zwartste periode

Everhard keerde terug naar Nederlands-Indië, het huidige Indonesië, en vertrok in 1949 naar Nederland. "Mijn vader praatte niet graag over de zwartste periode in zijn leven. Pas op hoge leeftijd begon hij daar meer over te vertellen.", zegt Rob Schouten. Na 66 jaar wordt Everhard Schouten door Japan erkend als slachtoffer van het bombardement. Door die erkenning kan hij Japan vergeven voor het lijden en de verschrikkingen die hij heeft moeten doorstaan. Ook vergeeft hij de Amerikanen voor het gooien van de atoombom. Schouten overlijdt in november 2012 op 90-jarige leeftijd. Zijn zoon Rob besluit een verzoenings- en vergevingsboodschap uitdragen.

Eerbetoon

Daarmee is zijn missie niet ten einde. Ook wil hij een monument realiseren voor de krijgsgevangenen die in kamp Fukuoka 14 b in Nagasaki gevangen zaten. Dat lukt. Het monument is op 4 mei 2021 voltooid, maar de officiële onthulling moest worden uitgesteld vanwege de coronacrisis. Dat gebeurt nu op 13 mei. Rob Schouten en zijn vrouw Lies reizen volgende week naar Nagasaki, om de ceremonie bij te wonen. "Het is mooi dat we met dit monument een eerbetoon kunnen brengen aan mijn vader en alle krijgsgevangenen die daar in een kamp zaten."